Sreda, 13.11.2019

Magazin » Life style » Zdravlje » Simptomi cistitisa i urinarne infekcije

Simptomi cistitisa i urinarne infekcije

Objavi ovaj članak na

9.07.2010 12:01 AM

besika Zapaljenje bešike je bolest koja često pogađa žene, ali uglavnom nije opasna. Ipak, može da oteža život jer se često javaljaju recidivi. U nekim slučajevima može doći do komplikacija i neophodno je brzo reagovati.
Retko koja žena se nije suočila sa simptomima cistitisa. Ako je verovati epidemiološkim statistikama, jedna žena od dve ili tri je patila ili pati od neke urinarne infekcije. Ali, nekim ženama se javljaju i prolazni i kratkotrajni simptomi, za koje nije ni potrebno lečenje.
Žene češći pacijenti
Zapaljenje bešike preovladava kod žena iz jednog anatomskog razloga. Uretra, kanal kojim se urin zadržan u bešici izbacuje mokrenjem, mnogo je kraći kod žena nego kod muškaraca. Takođe, njegov otvor je blizu vagine i anusa.
Tako, bakterije fekalne flore, koje su agresivne prema urunarnim putevima (kao što je ešerihija koli), nemaju veliki put da pređu da bi naselile bešiku. Ove bakterije se šire od anusa ka vagini, ka uretri i ka bešici, izazivajući zapaljenje bešike ili cistitis.
Karakteristični simptomi :
Urinarne opekotine, posebno posle mokrenja ;
Česta potreba za uriniranjem (polakiurija), ali često se izluči samo nekoliko kapljica
Sastav urina je često poremećen, usled povećanog broja leukocita (belih krvnih zrnaca) koji se javljaju kao mehanizam odbrane organizma, urin može biti veoma neprijatnog mirisa.
Ponekad je jedini simptom promena boje mokraće. Na kraju mokrenja se može pojaviti krvarenje, ali ono ne predstavlja znak veće opasnosti. Cistitis može da izazove i bolove iznad pubisa. Ovi bolovi nisu praćeni groznicom niti lumbagom (bolovi u leđima).besika1
Uretritis, tj. infekcije uretre, povezane sa seksualno prenosivim bolestima, mogu da ispolje slične znake. Neophodne su analize kada se pojave simptomi ili kada se uprkos lečenju ponovo javljaju. Bakteriološkim ispitivanjima se utvrđuje koje su bakterije odgovorne za nastanak uretritisa. Najpozanija bakterija je hlamidija.
Bezazlene infekcije
Cistitisi su benigni ako se ne pojavljuju više od dva-tri puta godišnje i tokom trudnoće, kod žene koja je generalno dobrog zdravlja. Do brzog izlečenja dolazi ako se primene najjednostavnije metode lečenja ; unos velikih količina vode i terapija antibioticima (jednom dnevno).
U slučaju da je žena trudna, situacija je drugačija. Sa jedne strane zato što urinarne infekcije mogu da izazovu prerani porođaj, a s druge strane, povećan je rizik da se infekcija proširi ka bubrezima, usled smanjenog urinarnog protoka.
Tokom trudnoće, pojava cistitisa zahteva veću opreznost i mere lečenja.
U slučaju pojave benignog cistitisa, koji je praćen bolovima u leđima, groznicom, mučninom i povraćanjem, kod žene koja nije trudna, treba posumnjati na probleme sa bubregom i uraditi određene analize koje je ustanoviti u čemu je problem.
Zapravo, u nekim slučajevima, bakterije se mogu naći u mokraćnom kanalu, koji povezuje bešiku i bubrege. Neophodna je brza i precizna dijagnoza i analiza koja će pokazati koja je bakterija odgovorna za nastanak infekcije. Ako se ne sprovede adekvatno lečenje, infekcije mogu da dovedu do trajnih promena u bubrezima. Povećana je opasnost od pielonefritisa u slučaju dijabetesa ili slabog iminog sistema.
Kada se simptomi urinarne infekcije pojave kod muškaraca ili male dece, treba biti posebno pažljiv, jer su često povezani sa anomalijama mokraćnih puteva kod najmlađih ili sa problemima sa prostatom kod muškaraca.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930