Magazin Life styleZdravlje Posteljina – jeste li zbog nje bolesni?

Posteljina – jeste li zbog nje bolesni?

by Administrator

PosteljinaPosteljina u kojoj spavate, iako o tome možda nikada niste razmišljali, može biti uzrok raznoraznih bolesti. Posteljina je jedan od glavnih razloga vaših problema sa alergijom i astmom. Iako perete veći deo njenih elemenata, ona se iznova i iznova puni grinjama, omiljenim za razne vrste alergija, izazivačima asmatičnih simptoma. Neka se posteljina pere što češće, a svaki drugi dan je dobro istresite i provetrite. Poslušajte još nekoliko naših korisnih saveta kako vam krevet ne bi bio pretnja, već mesto za lagodan san.

Tuširanje, pa u krevet!

Kada odlazite na spavanje, podrazumeva se da je posteljina u koju ležete čista. Zato, pre nego što se udobno smestite, obavezno se istuširajte i obucite čistu pižamu. Nikako nemojte lezati obučeni u odeću u kojoj ste se kretali ceo dan. Iako naizgled čista, puna je prašine, kojom će se, ako u njoj legnete, napuniti i postelja.Buđenje

Ako se posteljina isprlja znojem, u slučaju da legnete neistuširani, bakterije će kao lude leteti na nju, jedva čekajući da vaša koža dođe u kontakt sa njima. Ako se umijete, uradite piling lica pri čemu vam se otvaraju pore, i legnete na roj bakterija čiji je dolazak uzrokovan vašim znojem, ne čudite se ako počnu da vam dosađuju bubuljice i druge vrste kožnih infekcija.

Perjani jastuci

Znate da je čista posteljina veoma bitna i redovno je perete, međutim, jastuke punjene perjem ne perete po ko zna koliko godina, ali ipak spavate na njima. Bez obzira na navlaku, zaštita ipak nije potpuna. Zato, perite jastuke na nižoj temperaturi, a zatim ih izložite svežem vazduhu. Svaki drugi, eventualno treći dan, iznosite makar na prozor svoj jastuk i neka “odleži” tamo najmanje sat vremena. Pre nego što ga stavite u čistu jastučnicu, dobro ga protresite, a onda možete mirno položiti svoje umiveno lice na njega.

Životinje u postelji

Kućni ljubimci… Ti mali slatki napasnici… Iako ih volite, pa još i gajite npr. psa ili mačku, nemojte im nikako dozvoljavati da posteljina u koju oni ležu bude Kućni ljubimacposteljina u kojoj i vi spavate. Koliko god često da ih kupate, oni su životinje i nikada ne mogu biti potpuno čisti. Zato je najbolje da im napravite poseban “ležaj” gde će im biti jednako udobno kao u vašem krevetu.

Koliko često treba da se menja posteljina?

Jastučnice perite što je češće moguće, čak je preporučljivo na svakih sedam dana. Perite ih na što višoj temperaturi, jer to je deo posteljina na kojem tokom čitave noći boravi jedan od vaših najosetljivijih delova tela – lice. Jastuke i jorgane morate prati svakih šest do osam meseci.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar