Magazin Life styleZdravlje Manjak sna i preskakanje doručka može izazvati gojaznost kod dece

Manjak sna i preskakanje doručka može izazvati gojaznost kod dece

by Administrator

Iako zvuči neverovatno, dečija gojaznost nije povezana samo sa prejedanjem i prekomernim uzimanjem slatkiša. Neke navike koje takođe mogu doprineti gojaznosti kod dece su upravo presakanje doručka i manjak sna.

Neuravnotežena promena navika kada su spavanje i ishrana u pitanju mogu dovesti do povećane želje za unosom kalorične hrane kao što su testenine, pice, slatkiši i drugo. Manjak sna decu tera da više jedu kako bi nadoknadili snagu.

Na povećanu gojaznost utiče i ponašanje majke u trudnoći, dokazali su istraživači sa univerziteta u Londonu. Ako je majka takođe gojazna u trudnoći ili konzumira cigarete to takođe može doprineti ovoj pojavi.

Dečija gojaznost rezultat je nezdravog načina života, loš izbor načina života i genetska predispozicija. Istraživači su preporučili da je za sprečavanje epidemije gojaznosti kod dece najvažnija prevencija. Važno je da se roditelji, a pre svega majke edukuju o pravilnim navikama u ishrani deteta, pre nego što se ono rodi. Oni smatraju da bi trebalo da se sprovedu programi obuke, tokom same trudnoće majke, i nakon porođaja kako bi svi roditelji imali svest o ovoj sve masovnijoj pojavi.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar