Magazin Life styleZdravlje Kako sprečiti nesposobnost zadržavanja mokraće

Kako sprečiti nesposobnost zadržavanja mokraće

by Administrator

mokraca Mnogi ljudi imaju problem sa zadržavanjem mokraće, i među njima nisu samo starije žene. Kako izbeći susret sa ovim problemom? Ukazaćemo vam na neke načine prevencije bolesti koja je još uvek tabu…
Nesposobnost zadržavanja mokraće se može izbeći. Nekoliko jednostavnih koraka će pomoći da se rizici smanje. Pokušajte da povećate fizičku aktivnost, vežbajući gimnastiku, kojom ćete ojačati donje organe i izbeći eventualna curenja prouzrokovana naporom. Opet, ne preterujte! Previše sportskih aktivnosti dovodi do kontraefekata.
Takođe, izbegavajte da nosite velike terete i pijte jedan ili jedan i po litar vode dnevno. Ako pijete premalo vode, mokraća će vam postati koncentrovanija i može da iziritira bešiku.
Ne oklevajte da se što više odmarate i da izbegavate previše jake napore.
Porođaj prirodnim putem: glavni krivac mokraca
Prevencija je namenjena prvenstveno ženama tokom trudnoće. Naime, razvoj fetusa stvara pritisak na bešiku, tako da je pojava refleksnog urina neminovna. Nakon porođaja, mišići perianalnog dela koji drže bešiku su istegnuti i opušteni, tako dolazi do čestih nesvesnih mokrenja.
Ne treba čekati da se pojave ove neprijatnosti pa da se nešto preduzme i zato je važna preventiva. Žena stoga treba da nauči kako da kontroliše svoju bešiku. Tokom kurseva za pripremu porođaja, ona uči da opušta mišiće kako bi izbegla bilo kakve povrede tokom porođaja.
Ono što nikako nije preporučljivo to je vežbanje posle trudnoće. Pre vežbi za trbušne mišiće koji potiskuju bešiki neophodno je uraditi gimnastiku koja je namenjena mišićimaperianalnog dela. U prvim nedeljama posle porođaja treba izbegavati naprezanja stomaka, čak i usisavanje.
Na ženama ostaje da se potrude da ne dobiju mnogo kilograma tokom trudnoće i da planira ponovnu edukaciju o perianalnoj zoni tokom posleporođajnog perioda.

2 komentara

Slične teme

2 komentara

24.06.2018 13:38
biljana

Postovani,molila bih vas za pomoc.Imam 64 god.spad besike.Osetljivost u donjem delu stomaka koji se refleksno siri na krsni deo.Epitelne celije malo plocastog i okruglog Ph vrednost 6.Cesta potreba za mokrenjem ,i u toku noci .Nemogucnost zadrzavanja mokrace.Molim za savet,unapred zahvalna.

11.07.2018 09:24

Poštovana, nažalost vam mi ne možemo pomoći. Morate se obratiti mekom stručnom, savet morate tražiti od doktora koji će vas prethodno pregledati…

Ostavite komentar