Magazin Life styleZdravlje Kada se lekovi i sunce ne slažu

Kada se lekovi i sunce ne slažu

by Administrator

42-17488748 Poznato je da postoje kožmetički preparati, parfemi i kreme koje ne treba nanositi na telo pre izlaganja suncu. Ali ono što je malo poznato je da postoje i lekovi koji mogu da prouzrokuju netolerantost na sunce i razne propratne reakcije. 
Ultravioletni zraci (UV) su zraci koji sunce prirodno emituje. Delimično filtrirani ozonskim slojem, oni deluju kao bezopasni jer su nevidljivi i ne greju, za razliku od ultracrvenih zraka. Izlaganje UV zracima i i unošenje osetljivih lekova prouzrokuju hemijske reakcije u telu.
Kada uzmemo lek, on ulazi u našu krv i preko kože je izložen sunčevim zracima. Ako je određeni lek osetljiv na zračenje, hemijskim reakcijama, izazvanim izlaganjem suncu, mogu da nastanu otrovne supstance i alergijske reakcije, i onda se govori o fotosenzibilizaciji. Pažnja – ove reakcije mogu biti ozbiljne i zahtevaju pestanak sa terapijom i sa sunčanjem. 
Lekovi, neprijatelji vašeg tena
Lekovi mogu da budu neprijatelji vašeg tamnjenja ako izazovu direktnu toksičnost ili alergijsku pojavu. Postoje dva tipa kožnih reakcija : fototoksička i fotoalergijska.
Fototoksička reakcija : ispoljava se površnom iritacijom kože, tj. crvenilom kože i mehurićima na koži, ispunjenim tečnošću. Ova reakcija je slična sunčanici, i vidljiva je na mestima koja ste izlagali suncu. Nastaje odmah nakon izlaganja suncu, ako je doza leka koji ste uneli zančajna i ako ste se predugo izlagali suncu.
Fotoalergijska reakcija : karakteriše se crvenilom kože, mehurima i svrabom. Nastaje posle drugog uzimanja leka i uglavnom nakon 48 sati od izlaganja suncu. Ona ne zavisi od unete doze leka i može se proširiti na zaštićene delove tela. 
Sta preduzeti ?
Ako morate da uzimate lek koji je izložen riziku od fotosenzibilizacije, trebalo bi da izbegavate da se izlažete sunčevim zracima ili da se sunčate u solarijumima. Znajte i da je izlaganje dekoltea ili ruku dovoljno za izbijanje reakcije.
Ne oklevajte da porazgovarate o ovome sa vašim lekarom, koji bi eventualno mogao da promeni recept i da vam prepiše neki lek koji nije osetljiv na sunčevo zračenje. U krajnjem slučaju, ako ne postoji lek koji bi mogao da zameni vašu terapiju, pokušajte da na neko vreme prestanete sa lečenjem.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar