Subota, 23.06.2018

Magazin » Life style » Zdravlje » Inhalacija – udahnite duboko

Inhalacija – udahnite duboko

Objavi ovaj članak na

21.02.2011 11:37 AM

Inhalacija je, najjednostavnije rečeno, udisanje vodene pare i kapi lekovitih biljaka koje su prethodno dodate vodi.Inhalacija Moderni lekari je sve više zanemaruju prepisujući brojne lekove koji su nekada efikasniji, ali koji kao i svaki drugi lekovi, polako ali sigurno čine želudac sve slabijim. Zato, čim osetite da imate i najmanji problem sa disajnim putevima, inhalacija je tu da ih “otpuši”. Osim toga, inhalacija se može primeniti i kao prevencija tokom hladnih dana kada svima oko vas cure nosevi.

Kada se inhalirate, nipošto nemojte nositi nakit, kontaktna sočiva ili naočare. Zatvorite oči kako ih para ne bi iziritirala i ne brinite, nećete ništa propustiti za tih nekoliko minuta. Sa inhalacijom počnite čim voda provri. Nagnite se nad sud, stavite peškir na glavu i dopustite njegovim ivicama da padaju sa strane i tako omoguće pari da se koncentriše na vaše lice. Iz bilo kog razloga da radite inhalaciju, ono što je sigurno jeste da ćete usput očistiti i lice, s obzirom da će se pore otvoriti pod dejstvom pare. Zato izbegavajte da tada budete našminkani.

Protiv zapušenog nosa

Eterično ulje eukaliptusa bogato je supstancama koje su odgovorne za sprečavanje infekcija i zapaljenja. Ono pomože da se lakše izbaci sluz koja vas neprestano tera da kašljete, kao četkom čisti vaš zapušeni nos i, uopšte, sprečava nastanak bakterija. Uljem eukalitusa raspolažu gotovo sve apoteke, a možete ga pronaći i na mestima gde se prodaje zdrava hrana.

Priprema

Dodajte 2 kapi ulja eukaliptusa u kafenu kašičicu alkohola. Potom tu mešavinu sipajte u posudu sa toplom, ali ne provrilom vodom. Trudite se da što dublje udahnete iako vam se čini da je previše vruće. Ovaj postupak treba da traje 10-ak minuta i potrebno ga je ponavljati i do 3 puta na dan sve dok ne primetite boljitak.

Treba naglasiti da eukaliptus nije pogodan za inhalaciju dece mlađe od 6 godina, zatim za trudnice, ali ni za žene koje doje. Takođe se ne preporučuje osobama koje boluju od astme.

Protiv kašljaInhaliranje

Suv kašalj vam izgara grlo i ne možete da ga obuzdate ni na koji način, a zbog njega ne spavate već noćima. Pa, inhaliranje se ponovo nameće kao rešnje. Ulje čempresa dobro bi došlo za otklanjanje ovog problema. Ono je, inače, poznato kao sredstvo koje leči hemoroide, proširene vene, ali je takođe korisno i u brori protiv kašlja koji teško da ma koga obiđe tokom zime.

Priprema

Kao i kod eukaliptusa, i u ovom slučaju dve kapi ulja čempresa su sasvim dovoljne. Potrebno je sipati ih u skoro provrilu vodu, a potom udisati paru pet minuta. Trudne žene, deca sa manje od 7 godina i dojilje ne smeju pribegavati ovoj inhalaciji.

A biljke, kao i sve drugo, imaju kako svoje vrline, tako i pregršt mana. Zato, ako primetite da vam inhaliranje ovim uljima ne prija, odmah prestanite i obratite se svom lekaru.

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 1,00 od 1 glasova 12345

Napiši komentar
jun 2018.
P U S Č P S N
« maj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930