Nikako ne možete zamisliti dan bez makar kockice čokolade? Prestanite da zbog toga osećate krivicu! Jedno novo istraživanje pokazalo je da je jedna kockica zadovoljstva odlična za srce i smatra se prirodnim aspirinom. Dakle, ne oklevajte više – slobodno se opustite i uživajte grickajući zdravlje.
Čokolade se razlikuju
Ova izvrsna namirnica poboljšava rad krvnih sudova. Ali obratite pažnju, to ne može biti bilo koja čokolada. Delotvorne su samo one bogate određenim molekulom, flavonolom, a ta prirodna komponenta prisutna je u kakaou. Naučnici kažu da bi bilo sasvim u redu, čak se i preporučuje, pojesti 46 grama na dan, što bi bilo pola table čokolade. Ova količina namirnice omiljene svim generacijama, obogaćene flavonolom, izuzetno je dobra za održavanje elastičnosti zidova arterija.
Aspirin
Da čokolada ima dejstvo aspirina potvrdili su i rezultati nekadašnjih studija koji ističu značaj uloge ove namirnice u održavanju dobre cirkulacije krvi. Nazvale su je prirodni aspirin zbog sličnog delovanja na krvna zrnca. Takođe, unošenje kakaoa je korisno kako ne bi došlo do stvaranja krvnih ugrušaka, tj. trombova, koji su jako opasni po život čoveka.
Osim čokolade, velike količine flavonola su prisutne i u namirnicama kao što su voće i povrće, ali i u crvenom vinu. Čokolada i vino – kakav užitak!
Dosis venum facit
Količina čini otrov, s toga – ne preterujte! Jer, čokolada je ipak sačinjena od masnih supstanci, a njena kalorijska vrednost povećana. Čak, iako se radi o masnim kiselinama, može pomoći i pri redukovanju holesterola, ali, naravno, samo u slučaju da se uzima u preporučenim količinama. U suprotnom bi mogla imati kontraefekat.
1 komentar
Comments are closed.