Ponedeljak, 21.05.2018

Magazin » Life style » Zdravlje » Benigne bolesti dojke

Benigne bolesti dojke

Objavi ovaj članak na

6.09.2010 12:01 AM

dojke Napipali ste neku izraslinu u jednoj dojci. Ne paničite! Može da se radi o potpuno benignom oboljenju, tipu patologije koji je, na sreću, rasprostranjeniji od raka. Ali, kako god, najpametnije je da o tome porazgovarate sa vašim lekarom.
Adenofibromi, lipomi, mastalgije, čirevi, ciste… Njihov pronalazak i dijagnoza mogu kod žena da izazovu veliku paniku i strah. Međutim, ova oboljenja ni u koliko ne povećavaju rizik za rak dojke.
Adenofibromi, najčešći tumori
Najučestaliji benigni tumori dojke su fibroadenomi ili adenofibromi. Ove žlezdaste formacije se uglavnom ustanovljuju kod devojaka i mladih žena, i prečnika su od 2 do 3 centimetra.
Ove izrasline su okrugle, mobilne pod kožom i čvrste na dodir. Mamografijom i ehografijom se može videti da imaju veoma pravilne oblike.
Suočen sa adenofibromom, vaš lekar može zahtevati da se uradi punkcija. Ova intervencija se radi iglom, bez lokalne anestezije. Veoma je neprijatna, ali ne previše bolna. Ćelije koje su pokupljene punktiranjem će za nekoliko dana potvrditi dijagnozu adenofibroma. U velikom broju slučajeva, ovi tumori ne izlažu povećanom riziku od kancera dojke. Kod mladih žena je dovoljno praćenje stanja, ukoliko tumor previše ne raste. Kod starijih žena je neophodna hirurška intervencija. Ovakva intervencija se radi pod generalnom anestezijom i zahteva odmor od nekoliko dana. 
Lipomi, mastalgije i čirevi dojke
Postoje i druge vrste tumora dojke:

 • Lipomi, male potkožne kuglice, masnog tkiva;
 • Papilomi, smešteni u kanalima, tj. male tumorne formacije nastale u mlečnim kanalima u nivou bradavice. Ove papilome otklanja hirurg.

 Neke žene se svakog meseca žale na pritisak u bradavicama, na bolove u grudima i na mastalgije, tokom nedelje koja prethodi mesečnici. Grudi su tada naduvene i postaju posebno su osetljive. Ova pojava se uklapa u ono što nazivamo premenstrualni sindrom (PMS), a uzrok toga su hormonske promene ženskog ciklusa. Ove mastalgije bez razloga zabrinjavaju veliki broj žena; one ne povećavaju mogućnost za rak dojke. Neki lekari će vam predložiti da ih lečite antipireticima ili venotonicima. Takođe, lekar će vam ponekad prepisati hormonalnu terapiju, posebno progestative ili će izmeniti već postojeću hormonalnu terapiju (pilulu), da bi ih smanjio.  
Konačno, infekcije ili čirevi dojke mogu da se pojave nakon perioda dojenja. Bakterije mogu da prodru u unutrašnjost žlezde kroz šupljine na bradavicama. Ova oboljenja se ispoljavaju groznicom, povećanjem pazušnih ganglija, bolna i crvena zona na koži, a u slučaju čira, pojavljuju se zadebljanja ili izrasline. Infekcije se leče antibioticima, a čir se mora isušiti.
Ciste, aktuelna patologijadojke222222222222
Ciste su još jedno benigno oboljenje dojki, veoma često, pogotovo u periodu između 40 i 50 godina. Ciste mogu da ostanu pritajene (bez kliničkog znaka), ali često izazivaju bolove. Dešava se da se inznenadno pojave kod anksioznih žena, posle nekog velikog stresa. Ciste se mogu pojaviti kao jedna formacija ili u grupaciji, i uglavnom su dobro vidljive ehografijom jer ova metoda iznosi na videlo prisutnost tečnosti unutar ciste.
Punktiranje ciste ponekad služi za dijagnostički test, a ponekad za terapiju, jer omogućava:

 • da se izvadi tečnost, čiji će se sadržaj analizirati u laboratoriji :
 • da se eliminiše cista.

 Može biti preduzeti i hirurški zahvat ako se cista posle aspiracije ponovo pojavi.

Pregled komentara (6)

Pošaljite komentar

Ocena: 1,00 od 1 glasova 12345

Komentara (6)

 1. Danijela

  Objavili ste koje su Benigne bolesti dojke, ali Vas molim da mi pomognete da saznam sl.: Od cega se stvaraju adenofibromi? Da li mogu da se lece medikamentima? Moja cerka koja ima 18g. ima u desnoj jedan adenofibrom velicine 26×16, a u levoj tri nesto manja adenofibroma. U ponedeljak !7. 01.2011 je otkrivena dijagnoza, a u petak 21.01.2011. zakazana operacija obe dojke. Mene plasi sama operacija, a i kako ne znam razlog od cega se stvaraju adenofibromi, da se kasnije ne stvaraju ponovo. Molim Vas pomozite mi.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 9 Thumb down 5

 2. Zorica

  molim Vas šta znači sledeća dijagnoza:dojka je ACR2 građe,lypomatozna,fibrozno dysplazno izmenjenog fibroglandularnog fkiva koje je bez senki Tu promena ili radiološki suspektnih grupisanih mikrokalcifikacija. U levoj axili vide se obrisi sanke reaktivno uvećanog Ln. Unapred, mnogo hvala.

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Administrator

   Nažalost, ne bismo mogli da vam odgovorimo na ovo pitanje… Predlažemo vam da se obratite lekaru koji će znati da vam kaže o čemu je reč.

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. sneza

  Postovani,pise jedna vrlo uplasena majka.Naime kod obe cerke u dojkama su videni fibroadenomi velicine u DD dojci 16,7x10mm i LD 16,7X5,1 kod druge cerke DD 19,4X8,5 i na spoju DK ove dojke blize sukusu jos jedan 11,5x7mm i LD 22,5X11mm U izvestaju sa ultrazvuka i jednoj i drugoj cerki pise da su dojke simetricne gradje i da se ne vide tumorske promeneinflitrativnih sonografskih karakteristika mikro ni makrocisticne promene,suspektekalcifikacijei zadebljanjaJako smo uplasene zbog ovoga ,Molim Vas za Vas odgovor mnogo bi nam pomoglo.Unapred zahvalan.

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Mi, nažalost, nismo dovoljno stručni da bismo mogli da vam damo odgovor na ovo pitanje… Predlažemo vam da se ipak posavetujete sa doktorom.

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar
maj 2018.
P U S Č P S N
« apr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031