Magazin Life styleZdravlje Alergija na spermu

Alergija na spermu

by Administrator

sperma Na sreću, alergija na spermu je ekstremno retka. Potresajući prvenstveno mlade žene koje se tek upoznaju sa seksualnim životom, najčešće se manifestuje bolnim lokalnim iritacijama, bolu u abdominalnoj regiji, oticanju genitalne zone, napornim svrabom… Pojava ovakvih neprijatnosti u roku od 5 minuta nakon početka seksa ženi uskraćuje zadovoljstvo da nastavi, a kamo li da uživa, pa se samim tim problem odrazi i na par uopšte. Na kraju, na mesto navedenih simptoma stupaju ciste, herpesi, gljivice.
Iako je raritet, ovaj intimni problem se ne sme olako shvatiti, jer se simptomi ponekad mogu svesti na lokalne iritacije tokom meseci ili čitavih godina pre nego što se razviju u i tek kako ozbiljne probleme, kao što su anafilaktički šokovi. Tada neke žene, u trenutku seksualnog čina, pate od nemogućnosti zadržavanja urina, imaju nizak krvni pritisak, asmatični napad, gube svest ili dolazi do pojave Kvinkeovog edema – vrsta alergije koja za sobom vuče čak i smrt.
U toku prve faze, žrtva alergije proizvodi posebna antitela, IgE (imunoglobulin). Kada antitela pronađu alergen, uhvate te ga i na taj način izazivaju mastocite da stvaraju hemikalije među kojima je i histamin, pa je to zapaljenje koje za sobom nosi lokalne nevolje.
Specifični alergen sadržan u ejakulatu ipak ostaje ključan. Neki stručnjaci tvrde da je prisustvo supstance u spermi takođe moguće i usled konzumiranja određenih medikamenata ili hrane. Za vreme alergije, početna faza senzibiliteta nije prouzrokovana alergenom iz semene tečnosti, već drugim koji je veoma sličan njemu, ali je potpuno druge prirode: alimentarni allergen, aerosoli i slično.
Trudnoća je ipak moguća
Osim apstinencije, najefikasnija prevencija i dalje leži u korišnju prezervsperma.jpg2ativa, bilo da je polno opštenje oralnog, genitalnog ili analnog karaktera. Postoje i vaginalne kreme na bazi hormona koje mogu ublažiti lokalne manifestacije, a samim tim i olakšati ženi sa takvom vrstom problema.
U slučaju da par želi dete, u obzir treba uzeti i veštačku oplaodnju ili desenzibilizaciju, koje mogu dati izuzetno povoljne rezultate. Bitno je znati i da menjanjem partnera žene neće rešiti ovaj problem, jer poreklo alergije svakako ne potiče iz sperme.
Kao i sve druge, i ova alergija može nestati spontano. Ali i pored toga, svakako je dobro redovno posećivati svog ginekologa, pogotovo ako imate ovaj problem ili sumnjate da ga imate.

4 komentara

Slične teme

4 komentara

28.01.2010 09:21
Zoran

PS
Za alergiju na spermu prvi put čujem!!!

28.01.2010 11:24
Zoran

Ljudi, ovo je najbolji sajt na kom sam u životu bio, ja obožavam nauku, medicinu, modu, sex, dišem punim plućima, i sve što nisam znao, saznao sam ovde. ;-D

04.05.2010 13:30
peca

ja sam tek sad naisao na ovaj tekst i ja isto takodje prvi put cujem za alergiju na spermu. Bas moze da bude nezgodno, kad samo zamislis…. 🙁
A inace sajt je stvarno vrh, sve pohvale za navidiku magazin

31.01.2016 16:34
Jelena

Stvarno nisam znala da ovi postiji, ima li načina da sš ostane u drugom stanju???

Ostavite komentar