Četvrtak, 05.12.2019

Magazin » Life style » Zdravlje » 7 saveta kako da sačuvate svoje srce

7 saveta kako da sačuvate svoje srce

Objavi ovaj članak na

28.03.2013 2:13 PM

kardiovaskularne-bolestiKardiovaskularna oboljenja su prva na listi uzroka smrtnosti u svetu sa čak 17 miliona smrtnih slučajeva svake godine. Nažalost, Srbija je jedna od vodićih ili preciznije rečeno treća po broju smrtnih slučajeva od srčanih oboljenja. Vreme je da to ispravimo! Dajemo vam 7 saveta kako da sačuvate svoje srce. Još danas počnite da ih se pridržavate!

Hranite se zdravo

Opšte je poznato da 5 voćki ili svežeg povrća dnevno izuzetno povoljno utiče na stanje vašeg organizma. Između ostalog, ovakva svakodnevna ishrana pomoći će vam da sačuvate svoje srce. Osim toga, izbegavajte suviše masnu hranu (mleko sa visokim procentom masti, masno meso, suhomesnate proizvodi i sl.). Iako je to često mnogo jednostavniji, brži i lakši način, ipak izbegavajte da kupujete gotova jela. Ne budite lenji, jer zaista nije uvek potrebno mnogo vremena da bi se pripremio zdrav i ukusan obrok.

Krećite se

Ne trudite se više da pronađete izgovore zbog kojih nećete redovno odlaziti na treninge. Tako ne lažete nikog drugog do sebe. Srcu nije potrebno mnogo vaše fizičke aktivnosti da bi ono samo ostalo u kondiciji. Dovoljno je da dnevno izdvojite svega pola sata na lagani džoging, šetnju, bilo kakvu fizičku aktivnost. Osim što prija vašem telu i duhu, fizička aktivnost će sniziti i rizik od srčanih napada i moždanog udara.

problemi sa srcemOstavite pušenje

Biće dovoljno da vam kažemo da je rizik za dobijanje kardiovaskularne bolesti za 50% redukovan za samo godinu dana nakon što ostavite cigarete. Takođe izbegavajte i zagušljive, zadimljene prostorije u kojima se puši.

Sačuvajte vitku liniju

Potrudite se da održite normalnu telesnu težinu u ma kojem životnom dobu da se nalazite. Ako je potrebno da skinete višak kilograma, onda ne čekajte sledeći ponedeljak, prvi u mesecu, prvi u godini, kako to već obično biva. Nisu vam za to potrebne nikakve rigorozne dijete, već samo malo manje i zdravije porcije i, naravno, kretanje. Osim što ćete se osećati zadovoljnije i biti lepši i sebi i okolini, treba da znate da gubitak viška kilograma snižava povišen krvi pritisak koji je glavni faktor rizika za moždani udar.

STOP alkoholu

Baš kao i cigarete, alkohol takođe povećava rizik za srčane napade i moždani udar. Zato se trudite da ga eliminišete.

Procenite rizik

Nemojte čekati da se osetite loše da biste posetili lekara. Izdvojte jedan dan, idite doktoru i izračunajte rizik od oboljevanja od kardiovaskularnih bolesti. To će vam pomoći da napravite plan za preduzimanje mera koje će vam pomoći da sačuvate zdravim svoje srce.

Recite NE stresukardiovaskularna oboljenja

Znamo da je vrlo teško uticati na to da li ćemo se ili ne nervirati. Neki ljudi su jednostavno osetljiviji od drugih i lakše planu, što negativno utiče na stanje čitavog organizma, pa i srca. Ipak, potrudite se da pronađete način da kanališete svoju negativnu energiju, nikako je ne zadržavajte u sebi. Pronađite neki hobi, neku aktivnost koja vas opušta i tokom koje ćete zaboraviti na sve probleme kojima ste danas preopteretili mozak.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

December 2019
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031