Magazin Life style Zaštitite se od „trudničke maske“

Zaštitite se od „trudničke maske“

by Administrator

trudnicka_maska Nekada izlaganje suncu tokom trudnoće nije preporučljivo. Budite na oprezu, jer se hiperpigmentacija javlja na licu. Cuvena trudnička maska na licu nastaje kao posledica izlaganja sunčevim zracima.
Trudnička maska ili hloazma pogađa 70 % trudnica, počev od četvrtog meseca trudnoće. Češće se javlja brinetama i uglavnom se ispoljava u vodu braonkastih fleka, koje su simetrične i više-manje pravilnog oblika. Pigmentacija se najčešće situira na čelu, slepoočnicama i na obrazima.
Zašto?
Tokom trudnoće dolazi do preteranog lučenja ženskih hormona, ali se i veće sinteze melanina. Ukoliko u periodu trudnoće izlažete svoju kožu sunčevim zracima, rizikujete da dobijtete hiperpigmentaciju, pojavu fleka, pre svega u predelu lica. Fleke će nestati nakom porođaja. Hloazma može da se ispolji i kod žena koje uzimaju kontraceptivne pilule koje sadrže estrogen ili progestativ. U ovom slučaju, pigmentacija ostaje ograničena na predeo oko usana.
Kako se zaštititi?trudnicka_maska1
Da biste sprečili nastanak hloazme, pridržavajte se samo jednog pravila – izbegavajte sunce! Koristite kreme sa najvećim zaštitnim faktorom i potpuno se sakrijte od sunca.
Ako hloazma nastane tokom trudnoće, nestane posle 6 meseci od porođaja. Ako ne nestane, neophodno je da koristite medicinske kreme za depigmentaciju. Dermatolog će vam prepisati onu koja najbolje odgovara tipu vaše kože. Svako veče mažite kremu preko fleka tokom nekoliko meseci i, naravno, zaštitite se najjačim faktorom. I najupornije fleke će nestati! Obično se koriste kreme na bazi hidrokinona, tretinoina (potiče od vitamina A) ili na bazi AHA (alfa hidroksilne kiseline).
Posle porođaja izbegavajte da koristite kontraceptivnu pilulu na bazi estrogena. Kada vam je koža depigmentisana, trebalo bi pronaći neki drugi način kontracepcije ili pilulu koja ne sadrži progestativ.
Tokom sledeće trudnoće, postoji značajan rizik od recidiva. Toplo vam preporučujemo da tokom sunčanih dana koristite totalnu zaštitu.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar