Sreda, 13.11.2019

Magazin » Life style » Trudnoća » Težina u trudnoći – koja je idealna?

Težina u trudnoći – koja je idealna?

Objavi ovaj članak na

29.08.2011 10:06 AM

tezina u trudnociTežina u trudnoći večita je dilema budućih mama. Koliko je dozvoljeno ugojiti se, da li zaista treba jesti za dvoje, kako povratiti figuru posle porođaja…? Kako težina u trudnoći ne bi bila vaš problem, savet je da u nju uđete sa svojom idealnom težinom. Osim toga, žene koje su bliže idealnoj težini imaju više šanse da zatrudne i da trudnoću održe zdravom, bez ikakvih komplikacija.

Koliko smem da se ugojim?

Težina u trudnoći svakako se mora povećati. Međutim, potpuno je pogrešno uverenje da trudnice mogu da jedu sve što im padne pod ruku i to do iznemoglosti. Prosečan broj kilograma koji je normalno da se nabaci u trudnoći je 12. Žene koje su u trudnoću ušle gojazne ne bi trebalo da se ugoje više od 10 kilograma, a mršavicama doktori nekada preporučuju i 18 dodatnih kilograma.

To što vam je dozvoljeno da se ugojite ne znači da možete jesti brzu hranu, piti gazirane sokove i unositi razne druge nezdrave namirnice. Jer, više niste vi u prvom planu, sada je tu neko bitniji. Ishrana trudnice bazira se na svežem voću i povrću, kuvanoj hrani, žitaricama i sl, a neophodna je i fizička aktivnost, osim ako je trudnoća komplikovana i doktor je zabrani.

Zdravlje buduće bebe i mame

Težina u trudnoći ali i pre nje može u mnogome da utiče na zdravlje buduće majke, ali i bebe. Istraživanja su pokazala da žene koje nemaju idealnu telesnu težinu, bilo da su gojazne ili neuhranjene, rizikuju da tokom trudnoće obole od dijabetesa, povećanog krvnog pritiska, da se porode carskim rezom ili izazovu porođaj ranije. Što se beba tiče, one se u ovom slučlaju najčešće rađuju sa bolestima srca ili nekim drugim zdravstvenim teškoćama.

Dijeta – da ili ne?

Plašeći se da težina u trudnoći ne pređe navedeni prosek, mnoge trudnice pribegavaju dijetama koje podrazumevaju gladovanje ili neunošenje određenih namirnica. Zaboravite na to! Kada god osetite glad morate nešto ishrana u trudnoćapojesti. Međutim, to neznači da treba da jedete dok ne puknete, već će biti dovoljna koja voćka ili tanjir barenog povrća. Takođe, sve vrste namirnica moraju se unositi u organizam. Ali, podrazumeva se da, kada treba da jedete meso, nećete kupiti hamburger već ćete skuvati npr. piletinu i pojesti je sa malo začina.

Slatkiši, naravno, povećavaju rizik od gojenja, ali ne treba da ih zanemarujete. Po koji slatkiš na dan ništa neće škoditi. Međutim, imajte meru i zapamtite da ovih devet meseci jedete zbog bebe i da je potrebno pre svega njoj da udovoljite lišavajući se onoga što bi moglo da joj škodi.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

November 2019
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930