Sreda, 26.06.2019

Magazin » Life style » Trudnoća » Opadanje kose posle porođaja – bez panike!

Opadanje kose posle porođaja – bez panike!

Objavi ovaj članak na

4.10.2012 2:39 PM

opadanje-koseNakon porođaja, većina žena se susreće sa problemom naglog opadanja kose, do tada guste, sajne, jake, za koju se činilo da je nemoguće da ikada izgubi na kvalitetu. Ako ste i vi jedna od njih, ne paničite, niste sami, postporođajna alopecija zahvata više od polovine novopečenih majki. Međutim, iako je u pitanju najnormalnija, s medicinske strane očekivana pojava, ipak treba regovati na vreme kako opadanje kose ne bi uzelo maha.

Kako se manifestuje postporođajno opadanje kose?

Svega nekoliko nedelja nakon porođaja, naročito ako za to vreme dojite, vrlo je moguć nagli gubitak kose. Međutim, već posle mesec dana ovaj proces počinje da se postepeno usporava. Ipak, treba voditi računa i posvetiti kosi posebnu negu kojoj je kao takvoj potrebna, jer se u suprotnom opadanje kose može nastaviti. Kod najozbiljnijih slučajeva postporođajne alopecije može opasti čak i do 30% kose. Najosetljivija zona jeste vrh glave, iako kosa celom svojom dužinom postaje slaba, beživotna, tanka, lako se mrsi i teško ju je češljati.

Razlozi naglog opadanja kose

Snažna, gusta i sjajna tokom trudnoće, kosa nakon porođaja gubi svoju snagu. Za postporođajnu alopeciju odgovorno je više faktora. Glavni razlog pre svega su hormonske promene. Dok je žena trudna, broj estrogena se masovno povećava, što stimuliše čitav organizam i produžava život samoj kosi. Posle porođaja koncentracija estrogena opada, a to između ostalog izaziva i naglo opadanje kose. Nokti tokom ovog perioda takođe postaju slabiji, a koža osetljivija, ali to je već tema za sebe.

Osim hormonskih promena, još jedna važna stavka jeste stres kome podleže čitav organizam svake novopečene majke. Taj stres izazvan je konstantnom neispavanošću, umorom, promenom prehrambenih navika i onih koje se tiču fizičkih aktivnosti.

Šta preduzeti?

Možete biti 90% sigurni da će kosa koju ste izgubili tokom ovog perioda biti nadoknađena. Međutim, nekada se dešava da joj je za oporavak potrebno i do nešto više od pola godine. S toga je važno da je negujete kako bi što pre zablistala punim sjajem. Apoteke su danas prepune najrazličitijih preparata protiv opadanja kose. Posavetujte se sa farmaceutom i birajte one preparate koji deluju direktno na koren kose. Neka preparati koje kupujete budu na bazi vitamina B5, B6 i B8, jer upravo oni jačaju kosu, na bazi masline koja štiti koren kose, kao i oni sa dodatkom crvenog kinina koji ubrzava razmnožavanje ćelija. Svaki od ovakvih losiona treba dobro utrljati u kožu glave laganom masažom koja će podstaći bolju cirkulaciju.

Pregled komentara (10)

Pošaljite komentar

Ocena: 3,08 od 24 glasova 12345

Komentara (10)

 1. Jelena

  Da li je dozvoljeno koriscenje balzama,s obzirom da cak i kad je kosa zdrava od njega opadne koja vlas?!

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Da, možete koristiti balzam, to neće štetiti vašoj kosi.

   Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 1

 2. Dusica

  Sta ako ta osoba ne koristi nikakve preparate, dali ce joj se oporaviti kosa sama?

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Da, kod nekih žena se kosa oporavi i sama.

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. lucija

  Meni kosa opada u ogromnim kolicinama da li to treba da me brine,meni bukvalno opadaju pramenovi kose,da li treba nekome da se obratim posebno npr.ljekaru ili da ne brinem?

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Preporučljivo je da se obratite lekaru kako biste bili sigurni da je sve u redu. Kosa nekada hoće da opadne kada se menjaju vremenski uslovi, kada se ne unosi dovoljno određena namirnica ili kada se unosi u prevelikim količinama, kada osobe naglo smršaju ili se ugoje… Razlozi su brojni i manje-više individualni, tako da je najbolje da proverite sa stručnijim licem.

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Anchy

  Isti problem i ja sam imala posle porodjaja narawno mnogo mi je opala kosa.A ewo i sta mi je pomoglo.U supenoj kasici toplog mleka dodajte kafenu kasicicu pravog meda i dodajte 20gr swezeg kwasca to izmesajte i ostawite na toplo mesto 20 min da smesa naraste.Zatim dodajte jedno zumance i swe lepo izmesajte da bude smesa izjednacena.Nanesite na cistu wlaznu kosu,zawijte sa najlonskom kesom i peskirom i drzite 50-60 min.Kosu isperite samo sa balzamom.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 4 Thumb down 6

 5. andrijana

  meni je kosa naglo opala poslje poroda i prorjedila se sad slabo raste na onim mjestima gdjej opala i gdje se prorjedila išla sam kod dermatologa vadila krv gledala štitnjaću sve u redu sad trošim alomaks koliko je vremena potrebno da se to popravi oče li se to popravit

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

  • To je sve vrlo individualno. Uglavnom se ženama to stabilizuje nakon nekog vremena, samo treba biti strpljiv.

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. andrijana

  a šta tamo gdje se kosa vidi u nutra a ne raste vani bolje da je ikakva izraste nego nikakva da je i sitna i to je kosa

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar
jun 2019.
P U S Č P S N
« maj    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930