Magazin Life styleTrudnoća Kontraceptivne pilule ne goje

Kontraceptivne pilule ne goje

by Administrator

Iako žene širom sveta već godinama unazad koriste kontraceptivne pilule kako bi se zaštitile od neželjene trudnoće, mnogi i dalje odbijaju da ih konzumiraju rizikujući time da tokom srednjoškolskih dana postanu roditelji ili čak abortiraju, što nije ni malo naivan zahvat. Naime, sprovedene ankete dokazale su da veliki broj mladih devojaka odbija da pije kontraceptivne pilule smatrajući da će se tako prekomerno ugojiti, da će postazi maljave poput muškaraca, bubuljičave… Krajnje je vreme da počnemo da pridajemo značaj onome što govore i delima dokazuju pravi stručnjaci.

Rezultati najnovijeg američkog istraživanja će, nadajmo se, razuveriti sve mlade dame koje se plaše da ih kontraceptivne pilule ne pretvore u ružne debele i dlakave žene i time verovatno smanjiti broj abortusa koji iz godine u godinu raste, naročito kod nas u Srbiji. Naime, ovo istraživanja pokazalo je da najnovija generacija pilula za kontracepciju uopšte ne uzrokuje gojenje. Naravno, one sadrže estrogen koji, kod nekih žena, može da izazove osećaj nadutosti, ali on vrlo brzo nestaje. Od individue do individue, kontraceptivne pilule mogu da pojačaju apetit, ali ga i smanje. No, opet je na vama da kontrolišete u kojoj meri ćete i šta jesti.

Dlakavi predak majmunpilule za kontracepciju

Priča o tome da kontraceptivne pilule izazivaju maljavost zaista je mit. Nekada, one jesu mogle dovesti do pojačnog rasta dlaka. Međutim, reč je o jednoj od prvih generacija ove pilule koja je do danas mnogo napredovala. Progres je toliki da neki istraživači čak tvrde da njihovom konzumacijom dolazi i do usporavanja rasta dlake.

Lice pubertetlije

Što se tiče verovanja da kontraceptivne pilule izazivaju pojavu bubuljica, ono je tek neosnovano. Šta više, neki dermatolozi ih čak preporučuju mladim devojkama kao lek protiv akni. Sasvim je logično: pilule smanjuju količinu testosterona, pa samim tim lojne žlezde u mnogo manjoj meri prozvode masnoću koja je jedan od glavnih uzročnika nastanka bubuljica. Međutim, ovo važi samo za neke tablete.

Kako bi kontraceptivne pilule koje koristite imale maksimalan učinak i pritom ni jedan neželjeni efekat, nikako ih nemojte uzimati na svoju ruku. Obavezno se pre odlaska u apoteku posavetujte sa svojim ginekologom, a nakon toga mirne glave uživajte sa svojim voljenim.

4 komentara

Slične teme

4 komentara

23.09.2011 12:59
Ana

Nije tracno da ne goje. Ja sam se zbog njih ugojila 7 kilograma za godinu dana. Pouzdano znam da je to u pitanju jer nisam menjala na;in ishrane i nisam nista manje fizicki aktivna. Prelazim na drugi nacin kontracepcije.

02.07.2012 00:25
MM

ja je koristim vec godinu dana i nisam imala nikakve varijacije tezine van normale. jedine “nuspojave“ koje imam jeste da su mi menstruacije slabije i bezbolne po prvi put u zivotu. međutim moguce je da ti ne odgovara odredjeni proizvodjac i kombinacija hormona. ne znam koliko godina imas, ali 7kg je prilicno sporo gojenje, sto je moguce da je prouzrokovano laganim promenama u metabolizmu i organizmu koje se desavaju u periodu od 18 do 30 godina…

07.02.2013 00:18
andjela

ana,koje si pilule pila?

07.09.2014 15:30
Zorana

Nije tacno da goje, ONE POVECAVAJU APETIT!!! A individualno je koja zena ce taj apetit suzbiti i biti aktivna, a koja ce mu se baciti pod noge i jesti sve sto joj dodje pod ruku… One povecavaju zelju za masnom hranom, ali da goje same od sebe, a da vi pritom vodite racuna o ishrani (bez peciva, slatkisa i gaziranih napitaka) OMG razmislite malo….

Ostavite komentar