Magazin Life styleLekovito bilje Spanać pun gvožđa

Spanać pun gvožđa

by Administrator

spanac Sveži listovi spanaća sadrže izuzetno mnogo hranjivih sastojaka, zbog čega se ovo zeleno povrće od davnina ceni i kao lek. Spanać je dostupan tokom cele godine, ali ga prvenstveno treba jesti od marta do maja, u septembru i oktobru. Ovo povrće ima izražena antioksidantna svojstva, pa pomaže u prevenciji raka debelog creva, smanjuje rizik od osteoporoze, srčanih i drugih bolesti. Zbog obilja vlakana odličan je za regulisanje probave, a zahvaljujući visokom procentu gvožda, dobar je za popravljanje krvne slike, prevenciju anemije i snižavanje holesterola u krvi. Bogat je vitaminom A, koji je važan za vid. Naučnici su dokazali da bolje i brže razmišljamo zahvaljujući spanaću. Ovo zdravo povrće štiti i od stresa.Spanać je jedna od nutritvno najvrednijih namirnica iz grupe povrća.
Spanać je izvanredan izvor vitamina C i beta-karotena, koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu i posledica koje slobodni radikali ostavljaju. Jedna od njihovih važnih uloga u organizmu je i sprečavanje oksidacije holesterola. Jedna šolja kuvanog spanaća osigurava 295 odsto dnevnih potreba za vitaminom A i oko 30 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Kardioprotektivnoj ulozi spanaća doprinosi i magnezijum, mineral koji igra ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska. Spanać takođe poseduje veliku količini kalcijuma koji je saveznik u održavanju zdravlja kostiju.spanac1
Izvanredan je izvor luteina, karotenoida kojem su brojne studije, potvrdile ulogu u zaštiti od bolesti očiju poput katarakte. Spanać koji kupujete trebao bi biti intenzivno zelene boje, bez požutelih delova i oštećenja na rubovima listova. Tako ćete biti sigurni da kupujete sveže povrće. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, spakujte ga u plastičnu kesu, u frižider, i to bez prethodnog pranja, jer vlaga može uzrokovati kvarenje.
Već skuvani spanać nije dobro ostavljati duže vreme, ni u frižideru, niti u zamrzivaču. Pre pripreme, spanać je potrebno dobro oprati kako bi se sa listova uklonila zaostala zemlja i druge nečistoće. Najbolje je spanać staviti u veliku posudu sa čistom hladnom vodom pa rukom praviti kružne pokrete kroz vodu i spanać. Listove zatim treba procediti i ponovo sipati čistu vodu i u nju vratiti spanać. Postupak ponavljati sve dok u vodi više ne bude nečistoća. Naješće je potrebno vodu promeniti tri puta.

0 komentar

Slične teme