Ponedeljak, 09.12.2019

Magazin » Life style » Ishrana » Sedam vrsta sirćeta

Sedam vrsta sirćeta

Objavi ovaj članak na

14.04.2014 9:59 PM

Sirće je od davnina poznato po svom blagotvornom dejstvu na  organizam, ali ga treba koristiti oprezno. Sirće se koristi u različite svrhe – kao konzervans u pripremanju zimnice, začin za salate, sredstvo za dezinfekciju, za uništavanje korova…

Predstavljamo vam sedam vrsta sirćeta i dajemo objašnjenja koje čemu služi…

Alkoholno sirće – Ovo sirće je najrasprostranjenije i ima najveću upotrebu. Niska mu je cena, ali ima i manju hranljivu vrednost. Nastaje fermentacijom alkohola sa 9% sirćetne kiseline. Najčešće se koristi za pravljenje zimnice, kao i dodatak salatama. Alkoholno sirće je štetno za jetru, pa ga stručjaci preporučuju za održavanje higijene u domaćinstvu.

Jabukovo sirće – Veoma je popuarno i sve više se koristi u ishrani, kako zbog specifičnog uskusa tako i zbog mnogobrojnih korisnih sastojaka. Koristi se u lečenju i prevenciji mnogih bolesti, a nastaje fermentacijom usitnjenih jabuka, čiji se prirodni šećeri razlažu pomoću bakterija i kvasca.

Balzamiko sirće – Predstavlja posebnu vrstu sirćeta. Pravi se od grožđa i ima specifičan blagi kiseo slatki ukus. Za razliku od drugih vrsta, balzamiko sirće se ne dobija vrenjem vina ili voća, nego komplikovanim postupkom ceđenja i i dugotrajnog kuvanja specijalne vrste grožđa. Odlično je u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja, raka, osteoporoze i Alchajmerove bolesti.

Vinsko sirće – Poznato je kao začin za salate, jela od ribe, ali i kao narodni lek. Pravi se od belog ili crnog vina, šerija, a nekada i od šampanjca. Vinsko sirće se oduvek koristilo za ispiranje usne duplje i rana, kao i za dezinfekciju posekotina. Koristi se i kao oblog  u slučaju udaraca i nagnječenja, kod upala i povišene temperature.

Medno sirće –  Nastaje fermentacijom rastvora vode i meda, odličnog je kvaliteta, a još boljeg je ukusa. Za pripremanje mednog sirćeta koristi se kvalietan med, kako bi se dobilo odlično sirće koje može da posluži kao dresing, ali i kao sredstvo za jačanje imuniteta.

Pirinčano sirće – Dobija se fermentacijom pirinča i u azijskim kuhinjama zauzima značajno mesto. Odličan je dodatak jelima od povrća i algama. Ima blag ukus i čisti organizam od toksina, a pomaže i pri varenju. Pirinčano sirće često se sreće u makrobiotičkoj ishrani.

Umeboši sirće –  Nastaje od fermentacije umeboši šljive, odnosno od fermentisane japanske kajsije. Ovo sirće koristi se za poboljšavanje apetita, vraća krv u bazno stanje, čisti organizam od toksina, smanjuje bolove i pomaže u sučajevima opstipacije.

 

Oznake teksta

, , ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

December 2019
M T W T F S S
« Nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031