Magazin Life style Prvi zubići

Prvi zubići

by Administrator

Mnogo je zabluda kada su u pitanju zubi, njihova nega i njihovo zdravlje. Pogrešne su pretpostavke da su zubi stvar genetike, kao i da mlečne zube ne treba prati jer su privremeni. Potpuno su pogrešne i priče da trudnicama zubi ispadaju u trudnoći jer beba „krade“ kalcijum iz zuba.

Zubi nisu skladišta iz kojih će beba uzimati kalcijum. Do ispadanja zuba u trudnoći dolazi zbog češćeg uzimanja hrane, zbog čega se u ustima smanjuje nivo pH vrednosti. Zato je potrebno da trudnice održavaju redovnu oralnu higijenu.

Bebe se rađaju sa svim mlečnim zubima koji su prekriveni desnima pa se ne vide. Nicanje zuba je individualno, pa kod nekih beba zubići izlaze ranije a kod nekih kasnije. Do šestog meseca trebalo da počne nicanje prvog zubića.

Pre nicanja zuba bebine desni su bolne i osetljive, dolazi do jačeg lučenja pljuvačke, a beba je nervozna, plačljiva i stavlja u usta sve što joj padne šaka. Mlečni zubi su podjednako važni kao i stalni, pa je potrebno pravilno održavanje oralne higijene.

Izbegavajte davanje hrane i sokova punih šećera, jer bebe nemaju želju za šećerom sve dok ga ne probaju.  Bebine zube i jezik čistite vlažnom gazom obmotanom oko prsta, a možete kupiti posebno dizajnirane naprstke za pranje zuba.

Kada beba napuni godinu dana, trebalo bi zakazati prvu posetu stomatologu. Dete treba polako da se navikava na stomatološke ordinacije i na redovne stomatološke preglede. U zdravim ustima rastu i zdravi zubi.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar