Stiglo je proleće, sa njim lepo vreme, a sa njima veliki izbor voća i povrća. Vreme je da se i naš organizam probudi iz zimskog sna i da se očisti posle teške i kalorične ishrane. Ukoliko osećate umor i nervozu, imate česte glavobolje ili patite od zatvora, vreme je za prolećnu detoksikaciju organizma.
Da bi naše telo funkcionisalo kako treba potrebno je da se pravilno hranimo i da redovno unosimo optimalne količine vitamina i minerala. Zimi se svi manje krećemo i manje je sunčeve svetlosti, zato proleće iskoristite za češće fizičke aktivnosti i za provođenje vremena na suncu.
U procesu prolećne detoksikacije organizma najbolje je izbaciti iz ishrane sledeće namirnice: slatkiše, grickalice, brzu hranu, masno, zapršku, margarin, so, crvena mesa, suhomesnate proizvode, namaze, majonez, punomasne sireve, pavlaku, konzerviranu hranu, beli šećer, pohovanu i prženu hranu, kao i proizvode sa veštačkim bojama, konzervanisma i aditivima.
Kada su u pitanju pića, za vreme detoksikacije organizma nepoželjni su: alkohol, kafa, kupovni zaslađeni sokovi, cigarete i gazirana pića.
Ishrana za vreme prolećne detoksikacije organizma
Jelovnik obogatite integralnim žitaricama, paradajzom, crnim i belim lukom, šargarepom, sojom, boranijom, a za piće je najbolje konzumirati ceđeni sok od grejpfruta. Ove namirnice ubrzavaju detoksikaciju i ubrzavaju metabolizam.
Za bolju krvnu sliku preporučljivi su jogurti, surutke, mladi sirevi, cvekla borovnica i brusnica. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, i unosite dovoljne količine vode tokom dana. Jedite zeleno povrće i gledajte da uz svaki obrok imate neku salatu.