Petak, 24.01.2020

Magazin » Life style » Prijatelji » Sklapanje poznanstava

Sklapanje poznanstava

Objavi ovaj članak na

4.10.2010 10:10 AM

Sklapanje poznanstava vam baš i ne ide od ruke, jer važite za poprilično povučenu i ćutljivu osobu, a već danima vreme provodite šetajući sami parkom. Osim toga, na poslu među novim kolegama se osećate nelagodno, jer nemati nikakvu komunikaciju, već se sve manje-više svodi na osmehe i pristojno klaćenje glavom. Hm… Da razmislimo… Pa, potrebne su vam samo dve stvari da bi sklapanje poznanstava sa bilo kojom osobom imalo pozitivan ishod: jezik i usta, to je sve. Ups, lažem! Čak vam ni to ne treba!

Među većinom uvreženo mišljenje je da tokom prvog razgovora sa nepoznatom osobom sagovornik treba da se uguši od smeha usled njegove duhovitosti, da treba da mu se klanja zbog svih tih pametnih informacija koje su smeštene u njegovom veličanstvenom mozgu. Error! Error! Error! Iskreno, svi mi poželimo da nekada izađemo iz svoje kože i budemo neko drugi, ali čime ćemo se dokazati ako nemamo navedene vrline posle nekoliko razgovora? Mišljenje o nama znatno će opasti, jer smo razmazili sagovornika impresionirajući ga svojim genijalnim pričama.

Ako se sklapanje poznanstava bude svelo na upinjanje da iskoristite makar 50% reči koje ste prethodno naučili iz Vujaklije, ne očekujte vas potencijalni prijatelj ikada pozove na piće. Takozvana lažna skromnost vrlo lako se prepozna, te se od nje beži glavom bez obzira.

Budete li sve vreme bili pod pitiskom i budete li razmišljali da li ćete iskorisiti baš ovu reč ili njen sinonim, da li neko slučajno ne primeti vaš ruralni akcenat, budite sigurni da ćete “pogrešiti”. Vaše rečenice će postati konfuzne, nećete sami sebe razumeti, a kamo li neko drugi.

Započnite razgovor rečima koje vam prve padnu na pamet. Cilj je da on teče sasvim lagano, bez ikakve presije, da ne razmišljate mnogo o tome o čemu pričate. Naravno, ne bi bilo pristojno da pitate kolegu “E, čudo ti malo manje ne jedeš, čini mi se da imaš koji kg viška?”, ali valjda se takve stvari podrazumevaju.

Imajte stav, budite samouvereni. Ne stidite se i gledajte sagovornika u oči dok vam priča. Time ćete pokazati da vas interesuje ono o čemu govori, da ga slušate, a kada završi, slobodo dajte svoje mišljenje o celoj njegovoj priči. Kroz konverzaciju koja polako počinje da ide svojim pravim putem sagledavate osobu, njena mišljenja, stavove, pa možda i otkrijete neko zajedničko interesovanje.

A ako inicijativu niste preuzeli vi, onda nemojte biti zbunjeni kada vas neko nešto upita. Ne bežite od razgovora, već mu se prepustite. Ako vam se osoba dopada i mislite da je to neko sa kime biste mogli intenzivnije da se družite, pozovite je posle par dan da zajedno popijete kafu u obližnjem kafeu.

Komentari (1)

  1. Lara

    super je sve ali misluim da samo treba da pise da se tako nalaze pravi prijATELJI ITD MSM HOCU DA KAZEM DA NE VALJA TAJ NAZIV ALI OVOV MI JE STVARNO POMOGLO PUNO HVALALALAL !

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031