Petak, 24.01.2020

Magazin » Life style » Prijatelji » Samopoštovanje ili prepotentnost?

Samopoštovanje ili prepotentnost?

Objavi ovaj članak na

4.10.2010 9:53 AM

Samopoštovanje je nešto čega se, kako se čini, svi pomalo stide, iako nema nikakve potrebe za tim. A onda kada se nađe neki drug prilično svestan svoje lepote, svoje pameti i slično, visi sa stuba srama jer je njegovo samopoštovanje precenjeno. Nemojmo da se lažemo, samopoštovanje kod svakog od nas i tek kako postoji. Kada ostanemo sami sladimo se što smo svojim neprikosnovenim šarmom zaveli devojku “glavnog dase” ili što sam bar 5kg lakša od Marije.

Tačno je da je pomalo otrcana fora dizati samog sebe u zvezde. Dovoljno je da naš sagovornik čuje makar jedu rečenicu tipa : ”Ah, kako sam zadovoljna danas svojom kosom!” i već će pomisliti: “Mora da je nije prala, pa pokušava da mi odvarati pažnju hvalom!”. Ali, ako malo bolje razmislimo, može li čoveka poštovati drugi čovek ako on sam sebe ne poštuje?

Paranje nosem po oblacima

Pre svega treba razlikovati samopoštovanje od prepotentnosti. Imati samopoštovanje znači voleti sebe onakvog kakvi jeste, imati svoj satav, svoje principe. Ako volite sebe, bićete u stanju da volite i druge, da vam i da im ispunite svaki dan radošću, osmehom. Nećete svoje vrline morati da iskazujete rečima, vaš pozitivan stav prema životu i vaše dobre strane biće očigledne, a ono nešto mana začas će pasti u senku. Međutim, osobe koje stalno imaju potrebu da hvale same sebe, osobe koje su jedino sebi samima bitne slabo imaju poštovanja prema “običnim smrtnicima”. Nipodaštavaju ih verbalno, gestovima, a sebe vide kao najsavršenija bića u apsolutno svakom pogledu.

Čovekomrzac

S druge strane, postoje oni ljudi koji toliko ne vole sebe da to postaje opasno. U svemu vide problem, u svakoj svojoj bilo fizičkoj bilo psihičkoj osobini manu, a komplimente tumače kao neku skrivenu poruku sa negativnom konotacijom. Prati ih stalna melanholija, depresija, nikada nisu opušteni, sebe ne vide niti kao pametne niti kao lepe. Po njhovom mišljenju lepa odeća ih čini smešnim, a ne privlačnim, a kada im neko uputi zavodnički pogled, odmah se ogledaju da vide dal’ slučajno nemaju neku fleku na licu. S obzirom na to da ne vole sebe, teško da će moći da vole nekog drugog. Svi će im biti krivi za sve, svačije bogatstvo biće ilegalno stečeno, a savčija lepota proizvod plastične hirurgije.

U slučaju da smatrate da niste dovoljno dobri u nečemu, da nemate dovoljno samopozdanja, mnogi će želeti da vas iskoriste, jer znaju da ne umete da kažete “ne!”. To je sasvim pogrešno, kao i dokazivanje nekome da vi možete ovo ili ono, čime postoji mogućnost da ćete izgubiti moral, ili će se bar drugima činiti da je tako. Ako mislite da će se nivo vašeg samopoštovanja i samopouzdanja podići ako počnete da izlazite sa pet momaka odjednom i drugaricama pričate kako ste zbog toga “opasna riba”, varate se. To nije način da izlečite eventualne probleme i komplekse koje imate. Bićete mnogo “bolja mačka” ako odbijete “super mačo tipa”, pa će se samim tim i količine pozitivnog mišljenja o sebi uvećati.

To sam što sam!

No, sve što radite, najbitnije je da radite zbog vas samih, a ne kako biste se pokazali i dokazali drugima. Budite ono što jeste sa malim korekcijama u očiglednim manama, a vrline nije potrebno podvući fluorescentnim markerom da bi ih neko uočio.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031