Petak, 24.01.2020

Magazin » Life style » Prijatelji » Mali saveti za održavanje velikih prijateljstava

Mali saveti za održavanje velikih prijateljstava

Objavi ovaj članak na

11.03.2014 2:37 PM

najbolji-prijateljiPorodicu u kojoj smo rođeni ne biramo sami, prijatelje da. Prijatelj je mnogo više od običnog druga, drugarice, prijatlj je neko pred kime nemate tajni i prema kome možete da budete apsolutno iskreni i otvoreni, da mu kažete u lice sve što mislite, a da povratna reakcija koju očekujete ne bude bes i ljutnja. Ipak, često nam se dešava da na trenutak zaboravimo koliko smo srećni što imamo pored sebe nekog tako vrednog i da u skladu sa tim i postupimo iako se posle toga duboko kajemo.

Naučite da kažete “izvini”

Svima nam se bar jednom u životu dogodilo da kažemo ili uradimo nešto, slučajno ili namerno, što bi moglo da povredi nama drage ljude. I, čak i kada shvatimo da prijatelj pati zbog naše nepromišljenosti, iz nekog razloga nam uvek biva teško da kažemo tu jednu sasvim kratku, a neprocenjivo vrednu reč – „izvini“. Jer izviniti se znači priznati svoju grešku, staviti drugog ispred sebe, što nije uvek lako. Međutim, setite se samo zajednički provedenih momenata, šta ste sve prošli u životu i koliko vam je puta pomogao. Setite se da to što ga zovete prijateljem nije bez razloga i stisnite zube, pređite preko svoje sujete i priznajte da ste pogrešili. Niko vas zbog toga neće smatrati manje vrednim, naprotiv, a vaš prijatelj će znati to da ceni i oprosti vam.

Poklanjajte prijateljima

Mnogi će reći da se ljubav generalno, pa ni ljubav prema prijatelju, ne iskazuje materijalnim stvarima. Međutim, pomislite samo kako biste se osećali da vam neko sa kime provodite toliko vremena i ko vam toliko znači u životu za rođendan, ili drugi u vašem životu važan dan, ne pokloni makar čokoladu? Pokloni ne moraju biti skupi da bi nas obradovali. Vašem prijatelju će bilo kakav znak pažnje, i najmanja moguća sitnica mnogo značiti. A pokloni su najslađi kada ih najmanje očekujemo i kada se daruju bez ikakvog posebnog povoda.

Održavajte kontakt

Često nas životne okolnosti razdvoje od prijatelja. Ipak, ne smete dozvoliti da kilometri utiču na vaš odnos. Čak i akonajbolje prijateljice živi u drugom gradu, drugoj državi, na drugom kontinentu, to nije razlog da ne budete u kontaktu sa osobom koju smatrate svojim najboljim prijateljem. Bar sada je to lako. Nekada su nas finansije sprečavale da održavamo kontakt sa dragim osobama koje žive u inostranstvu, a danas kada postoje društvene mreže, skype i sl, možete da ih kontaktirate koliko god puta u toku dana poželite, a da vas to ne košta gotovo ništa.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

January 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031