Magazin Life styleIshrana Jagode – hrana i lek

Jagode – hrana i lek

by Administrator

U ukusu jagoda podjednako uživaju i deca i odrasli, ali malo je poznato da su sem ploda, korisni i list i koren ove biljke. Aromatične, ukusne jagode vrlo su ukusne, zdrave a u isto vreme i lekovite, jer obiluju mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Hranljivim materijama bogate su i one gajene i one šumske jagode, koje se smatraju za nijansu kvalitetnijim, jer se ne tretiraju hemikalijama. Samo 150 grama jagoda dnevno zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C koji je neophodan za jačanje imuniteta.

Jagode su veoma važne za očuvanje celokupnog zdravlja i bogate su kalijumom koji snižava krvni pritisak i blagotvorno utiče na nerve i bubrege, dok obilje kalcijuma i fosfora obezbeđuje zdravlje kostiju i zuba. Jagode u svom sastavu imaju i veliku količinu gvožđa, minerala neophodnog za snabdevanje organizma kiseonikom, kao i magnezijuma, koji reguliše metabolizam, štiti srce i krvne sudove i tako sprečava stvaranje ugrušaka.

Jagode su snažan borac protiv raka, podstiču proizvodnju kolagena, štite srce, a koriste se i kod bolova u želucu, zatvora kao i za bolje lučenje žuči. Savetuju se i trudnicama jer su odličan izvor vitamina B9 (folna kiselina) koji je važan za pravilan razvoj bebinog mozga.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar