Magazin Life styleIshrana Voće i povrće – budite pažljivi i izbirljivi

Voće i povrće – budite pažljivi i izbirljivi

by Administrator

jagode Često vam se dešava da povrće platite previše? Voće je potpuno bezukusno? A šta ako je jednostavno dovoljno da uskladite izbor povrća sa godišnjim dobom? Proleće, leto, jesen, zima…naučite da jedete u skladu sa prirodom, da biste zadovoljili čula i da vas ne bi prevarili pijačni prodavci.
Ne, ne, jagode se, drage moje, ne kupuju u decembru, niti špargle u septembru! Svaka vrsta voća i povrća ima svoj životni krug i sazreva u određenom periodu godine. Ako kupite voće u periodu kada se bere, onda je to pun pogodak!
Brojne su prednosti kupovine u pravo vreme :
Platićete proizvod po realnoj ceni, jer ne plaćate prevoz sa drugog kraja zemlje;
Dobar ukus je zagarantovan jer plodovi nisu ubrani pre vremena;
Imaćete veliki izbor, jer uzgajivači imaju mnogo toga u ponudi;
Imaćete zadovoljstvo da probate prve jagode, prve trešnje, čim stignu na tezge.
Da biste znali koje voće kada da kupite, dovoljno je poznavati periode berbe. Treba da znate da staklene bašte mogu da produže period tokom kojeg su neke vrste dostupne na tržištu.brokoli 2
Najbolji način da saznate koje je voće da kupite tokom aktuelnog godišnjeg doba je da odete do obližnje pijace. Pijaca ima prednost u odnosu na velike tržnice, jer možete da se raspitate o poreklu i da probate proizvode. Ne samo da je na pijaci jeftinije, već možete i da birate različite uzgajivače. Međutim, kada živite u velikom gradu, obično nikad ne možete biti sigurni da je namirnica ekološki gajena. Voće i povrće na pijaci je često uvezeno sa drugog kraja sveta ili kupljeno na veliko od jednog proizvođača.
Proverite poreklo!
Dobro pogledajte šta piše na voću i povrću koje kupujete. Obično uvezeni proizvodi imaju nalepnicu na sebi sa opisom porekla. Najbolje je da izaberete namirnice koje su uzgajane negde u blizini, da ne biste plaćali i prevoz, ali i zbog kvaliteta i ispravnosti. Transport i skladištenje ne plaćate samo novcem već i zdravljem: velika je mogućnost da su proizvodi uvezeni iz daleka ubrani pre vremena i da su onda sazrevali u veštačkim uslovima. Takođe, moguće je da su im dodavani razni ekološki aditivi, koji ubrzavaju zrenje. Međutim, ne možete biti sigurni ni u kvalitet namirnica koje se uzgajaju u okolnim mestima…jedino ako imate dedu ili prijatelje na selu koji sebave ekološkim načinom uzgajanja biljaka ! Danas više ništa nije sigurno…

0 komentar

Slične teme