Magazin Life styleIshrana Stabljike povrća – izvor zdravlja

Stabljike povrća – izvor zdravlja

by Administrator

stabljike povrcaGotovo sve domaćice prilikom pripremanja povrća za kuvanje isecaju njihove stabljike koje ubrzo potom završavaju u kanti za smeće. Međutim, jeste li znali koliko su one zapravo lake za kuvanje, ukusne za jelo i zdrave za organizam zbog posedovanja visoke nutritivne vrednosti, bogatstva vitaminima i mineralima?

Zašto ih ne treba bacati

S obzirom da smo u ovo doba krize svi mnogo više osetljivi na novac, nije na odmet pomenuti da će nam kuvanje delova povrća koje inače bacamo pomoći da koliko-toliko uštedimo. Drugi i još važniji razlog da ih smestimo u lonac umesto u kantu jeste to što su upravo te stabljike povrća koje odlažemo u stvari prebogate vitaminima i antioksidantima koji su neophodni svakom organizmu. Odličan su izvor karotena, folne kiseline i vitamina koji pomažu kod malokrvnosti i koji su naročito važni za organizam jedne žene pre i tokom njene trudnoće. Ono što takođe treba pomenuti jeste obilje vitamina C koji vrvi u gotovo svakoj stabljiki koju smo do sada bili spremni da osudimo na otpad. Zanimljivo je i to da, recimo, stabljike brokolija i korenčić u kupusu sadrže više kalcijuma od samog kupusa. Neke stabljike kao, na primer, one od luka, repe i rotkvice, sadrže izvesne količine sumpora, te se zbog toga smatra da imaju anti-kancerogeno dejstvo. I, ono što će biti od značaja damama koje vode računa o svojoj liniji, stabljike povrća imaju jako malo kalorija, a ipak su vrlo ukusne i jako brzo zasite.

Pripremanje stabljika povrća

Stabljike porća su najjednostavnije za pripremu i najukusnije za jelo ako od njih napravite supu ili pire. Iskusni kulinari predlažu da pire od brokolija, repe i rotkvice pomešate sa onim od krompira koji inače pravite i tako ga obogatite
karotenom i mineralima. S obzirom da je karoten izuzetno otporan na kuvanje, možete biti sigurni da ga stabljika prilikom obrade neće izgubiti u velikim količinama. Stabljike takođe možete iseckati i dodati ih jajima prilikom
pripreme omleta. Biće to ukusan i zdrav obrok za početak dana.

Od stabljika povrća takđe se može napraviti i ukusan, zdrav šejk. Svakako, on će biti mnogo ukusniji ako u njega dodate
povrća ili, pak, voća, s obzirom da ima malo jači ukus od onog na koji ste navikli. No, ako imate problema sa varenjem, ipak je preporučljivije da stabljike jedete kuvane, s obzirom da su kao sveže prilično teške za želudac.

priprema povrcaNutricionisti ističu da je važno da prilikom kupovine birate sveže povrće, jer je ono osušeno zasigurno izgubilo sve pozitivno što je u njemu ikada bilo. Takođe savetuju da povrće kupujete na pijacama na kojima je veliki promet, jer je tada veća verovatnoća da je ono sveže i da ne stoji dugo. Ako niste planirali da ga skuvate čim ste ga doneli kući, isecite ga i stavite u kesu. Ipak, gledajte da ne stoji tako duže od 24 časa, jer u suprotnom njegova nutritivna vrednost opada.

0 komentar

Slične teme