Gotovo sve domaćice prilikom pripremanja povrća za kuvanje isecaju njihove stabljike koje ubrzo potom završavaju u kanti za smeće. Međutim, jeste li znali koliko su one zapravo lake za kuvanje, ukusne za jelo i zdrave za organizam zbog posedovanja visoke nutritivne vrednosti, bogatstva vitaminima i mineralima?
Zašto ih ne treba bacati
S obzirom da smo u ovo doba krize svi mnogo više osetljivi na novac, nije na odmet pomenuti da će nam kuvanje delova povrća koje inače bacamo pomoći da koliko-toliko uštedimo. Drugi i još važniji razlog da ih smestimo u lonac umesto u kantu jeste to što su upravo te stabljike povrća koje odlažemo u stvari prebogate vitaminima i antioksidantima koji su neophodni svakom organizmu. Odličan su izvor karotena, folne kiseline i vitamina koji pomažu kod malokrvnosti i koji su naročito važni za organizam jedne žene pre i tokom njene trudnoće. Ono što takođe treba pomenuti jeste obilje vitamina C koji vrvi u gotovo svakoj stabljiki koju smo do sada bili spremni da osudimo na otpad. Zanimljivo je i to da, recimo, stabljike brokolija i korenčić u kupusu sadrže više kalcijuma od samog kupusa. Neke stabljike kao, na primer, one od luka, repe i rotkvice, sadrže izvesne količine sumpora, te se zbog toga smatra da imaju anti-kancerogeno dejstvo. I, ono što će biti od značaja damama koje vode računa o svojoj liniji, stabljike povrća imaju jako malo kalorija, a ipak su vrlo ukusne i jako brzo zasite.
Pripremanje stabljika povrća
Stabljike porća su najjednostavnije za pripremu i najukusnije za jelo ako od njih napravite supu ili pire. Iskusni kulinari predlažu da pire od brokolija, repe i rotkvice pomešate sa onim od krompira koji inače pravite i tako ga obogatite
karotenom i mineralima. S obzirom da je karoten izuzetno otporan na kuvanje, možete biti sigurni da ga stabljika prilikom obrade neće izgubiti u velikim količinama. Stabljike takođe možete iseckati i dodati ih jajima prilikom
pripreme omleta. Biće to ukusan i zdrav obrok za početak dana.
Od stabljika povrća takđe se može napraviti i ukusan, zdrav šejk. Svakako, on će biti mnogo ukusniji ako u njega dodate
povrća ili, pak, voća, s obzirom da ima malo jači ukus od onog na koji ste navikli. No, ako imate problema sa varenjem, ipak je preporučljivije da stabljike jedete kuvane, s obzirom da su kao sveže prilično teške za želudac.
Nutricionisti ističu da je važno da prilikom kupovine birate sveže povrće, jer je ono osušeno zasigurno izgubilo sve pozitivno što je u njemu ikada bilo. Takođe savetuju da povrće kupujete na pijacama na kojima je veliki promet, jer je tada veća verovatnoća da je ono sveže i da ne stoji dugo. Ako niste planirali da ga skuvate čim ste ga doneli kući, isecite ga i stavite u kesu. Ipak, gledajte da ne stoji tako duže od 24 časa, jer u suprotnom njegova nutritivna vrednost opada.