Magazin Life styleIshrana Slatkiši za hedoniste

Slatkiši za hedoniste

by Administrator

slatkisi Razne poslastice, slatkiši, bombone, džemovi, čokolade, voćni kolači, šećer, sirupi, med, nugat kremovi, žvake, torte, tartovi…Mmmmmm… sve ono što ostavlja slatki osećaj u želucu i zadovoljan izraz na licu. Slatki proizvodi malo koga ostavljaju ravnodušnim, a mnogi od njih služe kao afrodizijaci i čak stvaraju zavisnost. Ali, da li je velika količina slatkiša dobra i koliku nutritivnu vrednost ima šećer? Otkrijte…
Ovu veliku porodicu slatkih proizvoda, čije je članove teško nabrojati jer ih svakim danom ima sve više, zovu i praznim kalorijama. Naime, proizvodi na bazi šećera obezbeđuju relativno malu nutritivnu vrednost, njihova glavna uloga je unos prostih glicida u organizam. Nije retkost da mnogi slatkiši sadrže i velike količine lipida.  
Generalno, slatkiši se prave od šećernog sirupa, ulja, kremova ili margarina, čokolade i ponekad od voća.
Ovi sastojci obezbeđuju veliku energetsku (velika energetska vrednost na maloj koičini proizvoda), a slabu nutritivnu vrednost (ne sadrže vitamine, proteine, mineralne soli i vlakna).
Dosledno tome, kalorije koje se unose putem slatkiša ne bi trebalo da čine više od 10% ukupnog dnevnog unosa kalorija.slatkisi2
Slatkiši nemaju važnu ulogu u snabdevanju organizma korisnim i zdravim sastojcima, ali zato predstavljaju izvor zadovoljstva i uživanja. Slatkiši veoma utiču na raspoloženje i njihovom konzumacijom se aktiviraju hormoni sreće. I pored velikog užitka, ne treba preterivati sa šećerima, jer sadrže dosta ugljenih hidrata koji su ogovorni za nastanak celulita i gojaznosti.
Slatkiši su zgodni jer ih svuda možete poneti. Pošto su izvor energije, često ih koriste oni koji puno pešaće, biciklisti, skijači… Dovoljnan je i jedan red čokolade da biste nadoknadili izgubljenu energiju. Zato jedite slatkiše i trčite, vežbajte, pešačite, i potrošite kalorije i energiju koje ste dobili!

1 komentar

Slične teme

1 komentar

07.11.2013 21:35
Ime-Nebitno Prezime-Nebitno

savrseni ste!!!

Comments are closed.