Magazin Life styleIshrana Rumunska kuhinja

Rumunska kuhinja

by Administrator

rumunskaRumunska kuhinja je uz svoje izvorne osobine pod uticajem geografskih suseda, ponajviše srpske, mađarske i nemačke kuhinje. O važnosti ishrane za Rumune govori i činjenica da se puno poslovica i izreka vrti oko prehrane i hrane, kao na primer „Najbolja riba će uvek biti svinjetina“. U prilog i usprkos poslovici uz svinjetinu na rumunskom stolu preovladava jagnjetina, govedina i riba.
Rumunska nacionalna jela su:
Mămăliga (palenta)- zbog trenda etno kuhinje sve cenjenije jelo, a ranije poznato kao jelo za sirotinju
Pörkölt – kuvano jelo nasličnije mađarskom gulašu, bez vode i uz „velikodušan“ dodatak paprikerumunska1
Ardei umpluţi – punjene paprike
Ciorbă – čorbe sa povrćem i mesom
Rasol – od mesa, krompira i povrća
Frigărui – nama poznatiji kao ražnjići
Kofta – mesne loptice od svinjetine ili ovčjeg mesa i pirinča
Şniţel – bečki odrezak
Uz glavno jelo konzumiraju se i salate, a „najnacionalnija“ je ona od patlidžana – salată de vinete. U popularnosti je slede salată de cartofi, salată de macaroane, salată de ţelină, salată de sfeclă i druge.
Jedu se i mekinje, na hleb se maže zacuscă – namaz od povrća sličan ajvaru sa patlidžanima ili kuvanim pasuljem.
Posebno poglavlje u rumunskoj kuhinji je sir. Brânză je rumunski naziv za sir. Slavu su stekli brânză de vaci (od kravljeg sira), topljeni brânză topită, urdă – čiji proces izrade je sličan italijanskoj riccoti pa poznati caşcaval – polutvrdi rumunski sir, telemea – sličan kao feta. Posle obilnog i dobrog jela, zasladiće se već viđenim i uvek dobrodošlim baklavama, alvom, krofnama (gogosi), cozonacom ili slatkim hlebom sličnom italijanskom panettoneu, orez cu lapte ili pirinčanim pudingom i tradicionalnim lapte de pasăre, turskom poslasticom rahat, palačinkama i drugim poslasticama.
rumunska2Najpopularnije rumunsko bezalkoholno piće je socată ili sok od zove.
Rumunija je 9. svetski proizvođač vina. Domaća rumunska vina su Tamâioasă, Fetească, Grasă i druga. Skoro cela godišnja proizvodnja šljiva prerađuje se u alkoholno piće tuicu, nama poznatiju kao šljivovicu, što nije zanemarivo jer je Rumunija drugi proizvođač šljiva u svetu. Rumunskom šljivovicom započinje se obed, a nije zanemareno ni ispijanje piva.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

28.10.2009 14:26
aldin

Rumujnska kuhinja je jedna od najbiljih na svijetu

Comments are closed.