Magazin Life styleIshrana Preosetljivost na žitarice

Preosetljivost na žitarice

by Administrator

celijakijaPreosetljivost na žitarice, glutene i belančevine, naziva se celijakija. Cejaklija se manifestuje gubitkom apetita, telesne težine, grčevima u mišićima i anemijom. Ukoliko patite od ovog oboljenja, najozbiljnije poslušajte savet da su vam hleb, testenine i keks – najstrožije zabranjeni. Jednom rečju iz ishrane izbacite brašno u potpunosti.
Simptomi bolesti se pre svega javljaju u najranijem detinjstvu, jer se tada u ishranu dece ubacuju žitarice. Proliv, povraćanje, nepravilan razvoj i gubitak telesne težine su samo neki od simptoma celijaklije. Kod odraslih, celijakija se javlja veoma retko. Obično može da se javi nakon trudnoće ili neke operacije.
Celijakija nije nasledna bolest, a jedino se biopsijom creva ova bolest može sa sigurnošću utvrditi. Za sada je jedini delotvorni „lek“ protiv celijaklije – doživotno izbegavanje glutena u ishrani. To znači da su zabranjene SVE žitarice (pšenca, zob, ječam…), testenine, pice, kolači, keks, hleb… Osobe koje su preosetljive na gluten moraju da obrate pažnju na sastav namirnica koje kupuju, a to se naročito odnosi na sosove i ulja.
Meso, jaja, ribu, mlečne proizvode, voće, povrće, kukuruz, pirinač, heljdu, pirinčano, heljdino i kukuruzno brašno su dozvoljeni u ishrani obolelih od celijaklije. Ukoliko se obolela osoba pridržava ovakve ishrane, za samo nekoliko meseci povećava se telesna težina, a sluzokoža creva se oporavlja.

0 komentar

Slične teme