Magazin Life styleIshrana Pečurke – samo oprezno

Pečurke – samo oprezno

by Administrator

PečurkaPečurke su, iako ih se mnogi pribojavaju, vrlo ukusna, ali i zdrava hrana. U prilog tome ide činjenica da je Fleming iz pečurke Penicilum notatuma uspeo da izdvoji antibiotik penicilin, što je apsolutno izmenilo pogled na medicinu.

Pečurke se danas preporučuju kao višestruko korisna hrana. One pomažu u prevenciji karcinoma dojke, debelog creva, prostate. Naime, neki njihovi sastojci pomažu u smanjenju enzima koji učestvuje u razvijanju raka. U Japanu, ekstrakt pečurke dodaje se gotovo svim jelima, jer je dokazano kako povoljno utiče na imunitet.

Ipak, treba voditi računa pre samog branja ili kupovine. Ako niste poznavalac pečurki, onda prepustite odabir onim iskusnijim, jer trovanje pečurkama nije ni malo bezazleno, šta više, neretko se završava smrću.

Pečurke koje se preporučuju, što zbog svog ukusa, što zbog blagotvornih svojstava, jesu šitake i maitake, poznati poboljšivači imuniteta, kombuha koja se obično konzumira kao sok, bukovače i šampinjoni, nosioci neodoljivog ukusa, ali i mnoge druge.Pečurke

Pupavka je pečurka koju treba obilaziti u širokom luku. U prirodi nalazimo nekoliko tipova pupavke i svaka je otrovna. Pridružuju joj se i bljuvara, ludara i mnoge druge među kojima je i muhara, koju šamani koriste kao neku vrstu opijata pri uspostavljanju veze sa onostranim.

Problem je to što su ove otrovne vrlo slične izgledom jestivim pečurkama. Zato, još jednom opominjemo, ako niste stručnjaci, prepustite branje pečuraka nekome ko se u to zaista razume ili ih jednostavno kupite u prodavnici, tamo sigurno ne nude otrovne.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

25.05.2013 17:39
Sasa

kako se zove ova gljiva sa druge slike, i jel jestiva? o.O

Comments are closed.