Nedelja, 23.02.2020

Magazin » Life style » Ishrana » Namirnice koje otklanjaju umor

Namirnice koje otklanjaju umor

Objavi ovaj članak na

27.03.2013 12:01 AM

zdrava-hranaVoće protiv umora

Koje voće? Pomorandže, kivi, ananas i grejpfrut.

Zašto? Vitamin C na sve strane! Zahvaljujući antioksidantima koje sadrži, ovo voće stimuliše organizam da se brani od spoljnih faktora koji mogu negativno uticati na njegovo stanje. Vitamin C podstiče i absorpciju gvožda prisutnog u hrani koju jedete pre ili nakon voća.  Idealno bi bilo kada biste makar dva puta na dan pojeli jednu navedenu voćku.

Povrće protiv umora

Koje povrće? Paprike, karfiol i spanać.

Zašto? Dva čvrsta razloga da jedete navedeno povrće jesu vitamin C i folna kiselina. Folna kiselina je izuzetno dobra za organizam, jer mu pomaže da se bori protiv anemije. Preporučena dnevna doza su dve do tri vrste povrća na dan, bilo svežeg, bilo kuvanog ili u čorbi.. sve je dozvoljeno.

Grickalice protiv umora

Koje grickalice? Musli, crna čokolada i suvo voće.

Zašto? Navedene namirnice izuzetno su bogate oligoelementima i magnezijumom. Magnezijum je nezaobilazan element svakodnevne ishrane, jer izuzetno pozitivno utiče na kontrakciju mišića, pa nam samim tim i olakšava pokrete.
Ako ga ne unosite u dovoljnim količinama vrlo lako se mogu pojaviti grčevi, bolovi u mišićima i malaksalost. Ženama se preporučuje da dnevno u svoj organizam unesu 360mg magnezijuma, dok se muškarcima savetuje nešto veća doza, 420 mg dnevno.

Riba protiv umora

Koja riba? Dagnje, losos, rakovi i oslić.

Zašto? Vitamin E je glavni razlog. Kao antioksidant, on igra veoma važnu ulogu u zaštiti ćelijskih membrana. Takođe, mozgu obezbeđuje resurse zahvaljujući kojima pravilno funkcioniše. Kako bi vaš mozak bio u top formi, trudite se da nedeljno pojedete oko 300g ribe.

Mlečni proizvodi protiv umora

Koji mlečni proizvodi? Sir i jogurt.zdrava-ishrana

Zašto? Kalcijum. Kao i magnezijum, kalcijum hrani mišiće i samim tim olakšava pokrete. U slučaju nedostatka kalcijuma čak i najmanji pokreti mogu biti zamarajući, jer morate da uložite mnogo više energije da biste ih napravili.
Preporučljivo je da na dan pojedete dve porcije mlečnih proizvoda, a kako biste izbegli unošenje nepotrebne masnoće, birajte one joogurte sa manjim procentom mlečne masti.

Napici protiv umora

Koji sokovi? Ceđena pomorandža, kakao i kafa.

Zašto? Ovi napici idealni su u slučaju gubitka energije. Ipak, poželjnije je da ih konzumirate ujutru ili posle ručka, jer ako ih popijete kasnije velike su šanse da ćete imati problema da zaspite.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829