Magazin Life styleIshrana Namirnice koje čuvaju crevnu floru

Namirnice koje čuvaju crevnu floru

by Administrator

za bolje varenjeKiseli kupus

Kiseli kupus koji je, uzgred rečeno, prepun vitamina i antioksidanata koji prijaju čitavom organizmu, ima tu izuzetnu sposobnost da mobiliše korisne bakterije u crevima koje su otporne na moguće napade agresivnih mikroorganizama. Za ovo kupus može da zahvali laktofermentaciji, odnosno transformaciji šećera iz kupusa u mlečnu kiselinu. Upravo ovaj mehanizam omogućava kupusu da se svrsta u probiotike. Osim toga, kiseli kupus nije ni malo teško pripremiti: dovoljno je da ga isečete, operete, posolite i ostavite da stoji oko tri nedelje u zatvorenoj posudi.

Med

Frukto-oligosaharid po svom sadržaju, med se može smatrati prebiotičkom namirnicom koja stimuliše rast korisnih bakterija u crevima čija je uloga da se bore protiv određenih toksičnih materija (zahvaljujući antibakterijskom dejstvu), ali i protiv zatvora. Imajte na umu da je kalorijska vrednost meda skoro kao kalorijska vrednost šećera, tako da bi trebalo da ga konzumirate u umerenim količinama ako želite da održite vitku liniju.

Jogurt

Jogurt izuzetno prija organizmu u koji se unose antibiotici utoliko što pomaže da lekovi ne dođu do dobrih bakterija u crevima. Takođe je vrlo povoljan u borbi protiv heliko bakterije koja u nekim slučajevima može da izazove hroničan gastritis, čir ili, nešto ređe, rak želuca. Jogurt može poboljšati dejstvo antibiotika istovremeno štiteći crevnu floru.

Vino

Prema podacima Centra za biomedicinska istraživanja u oblasti Ishrane i gojaznosti, polifenoli vina izuzetno povoljno
deluju na srce, ali i na crevnu floru. U stanju su da unište patogene organizme u stomaku, a da bi se sve prednosti vina problemi sa varenjemmaksimalno iskoristile uneta količina mora se ograničiti na jednu čašu dnevno.

Kefir

U Rusiji se ovaj mlečni proizvod, već dugi niz vekova poznat i kao zrno proroka Muhameda, proizvodi 5 litara godišnje po glavi stanovnika. Ovo je jedna od najlakših namirnica za varenje (njegovi proteini su već delimično svareni) zbog čega ga mnogi stručnjaci preporučuju naročito osobama sa osetljivim stomakom.

0 komentar

Slične teme