Četvrtak, 20.02.2020

Magazin » Life style » Ishrana » Namirnice koje čuvaju crevnu floru

Namirnice koje čuvaju crevnu floru

Objavi ovaj članak na

25.06.2013 2:33 PM

za bolje varenjeKiseli kupus

Kiseli kupus koji je, uzgred rečeno, prepun vitamina i antioksidanata koji prijaju čitavom organizmu, ima tu izuzetnu sposobnost da mobiliše korisne bakterije u crevima koje su otporne na moguće napade agresivnih mikroorganizama. Za ovo kupus može da zahvali laktofermentaciji, odnosno transformaciji šećera iz kupusa u mlečnu kiselinu. Upravo ovaj mehanizam omogućava kupusu da se svrsta u probiotike. Osim toga, kiseli kupus nije ni malo teško pripremiti: dovoljno je da ga isečete, operete, posolite i ostavite da stoji oko tri nedelje u zatvorenoj posudi.

Med

Frukto-oligosaharid po svom sadržaju, med se može smatrati prebiotičkom namirnicom koja stimuliše rast korisnih bakterija u crevima čija je uloga da se bore protiv određenih toksičnih materija (zahvaljujući antibakterijskom dejstvu), ali i protiv zatvora. Imajte na umu da je kalorijska vrednost meda skoro kao kalorijska vrednost šećera, tako da bi trebalo da ga konzumirate u umerenim količinama ako želite da održite vitku liniju.

Jogurt

Jogurt izuzetno prija organizmu u koji se unose antibiotici utoliko što pomaže da lekovi ne dođu do dobrih bakterija u crevima. Takođe je vrlo povoljan u borbi protiv heliko bakterije koja u nekim slučajevima može da izazove hroničan gastritis, čir ili, nešto ređe, rak želuca. Jogurt može poboljšati dejstvo antibiotika istovremeno štiteći crevnu floru.

Vino

Prema podacima Centra za biomedicinska istraživanja u oblasti Ishrane i gojaznosti, polifenoli vina izuzetno povoljno
deluju na srce, ali i na crevnu floru. U stanju su da unište patogene organizme u stomaku, a da bi se sve prednosti vina problemi sa varenjemmaksimalno iskoristile uneta količina mora se ograničiti na jednu čašu dnevno.

Kefir

U Rusiji se ovaj mlečni proizvod, već dugi niz vekova poznat i kao zrno proroka Muhameda, proizvodi 5 litara godišnje po glavi stanovnika. Ovo je jedna od najlakših namirnica za varenje (njegovi proteini su već delimično svareni) zbog čega ga mnogi stručnjaci preporučuju naročito osobama sa osetljivim stomakom.

Napiši komentar
Arhiva tekstova

February 2020
M T W T F S S
« Nov    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829