Magazin Life styleIshrana Meksička kuhinja

Meksička kuhinja

by Administrator

mexicoMeksikanci dan započinju obilnim doručkom, nastavljaju kasnim ručkom i završavaju večerom.
Pre nego su osvajači stigli u Meksiko, Asteci i Maje uživali su u svežoj ribi, tropskom voću, kukuruzu, čokoladi, čiliju i umacima od paradajza. Meksiko je smešten u Severnoj Americi, a glavni grad je Mexico City. Klima varira u rasponu od kontinentalne do suptropske.
Otkrićem Amerike 1492. godine, Meksiko i druge novootkrivene zemlje otvorile su svetu nove kulinarske horizonte predstavljajući im vanilu, avokado, kukuruz, paradajz ali i čokoladu. mexico1
Hrana se oduvek pripremala na roštilju i pod sačem. Na ulicama drevnog Meksika prodavale su se papaje, ananas, masline, avokado, kikiriki, pasulj, papričice, tabasco, vanila, med, riba i divljač. Dolaskom Španaca u Meksiko stižu nove namirnice, životinjske vrste, mediteranski i orijentalni začini.
Većina današnje meksičke kuhinje bazira se na spoju starosedelačke tradicije sa kulinarskim trendovima koje su doneli španski kolonijalci. Kvalitetni sastojci osnovni su deo svake uspešne kuhinje, pa tako i meksičke. Ključne namirnice meksičke kuhinje su kukuruz i čili. Samo u Meksiku postoji oko 100 vrsta čili papričica. Najpopularnije vatrene i aromatične papričice su jalapeño, habanero, guajillo, poblano, serrano, ancho, cascabel, chipotle i mnoge druge.
mexico2Takođe su zastupljeni i pasulj, paradajz, voće, ali i flor de calabaza, tajni sastojak koji se koristi u svemu od supa do umaka. Tu je i heutlacoche, mala, tamna, vrlo kremasta i ukusna pečurka. Meksiko je ljubiteljima hrane jedan od najzanimljivijih delova sveta.
Meksička kuhinja poznata je po intenzivnim i raznolikim ukusima, šarenim dekoracijama i bogatstvu začina. Oslanjajući se na ponudu modernih restorana pomislili bismo da se ona sastoji isključivo od tacosa, quesadilla, enchilada i carnitasa, ali tu su još mnoga fenomenalna jela. Na primer, vekovima star „mole poblano“, tamni je i gusti umak sačinjen od suvog čilija, orašastih plodova, semenki, začina, kakaoa i drugih namirnica. Od specijaliteta tu su i- chimichanga (burito pržen u dubokom ulju), salsa (smeša paradajza, luka i čilija), tostadas (kukuruzni tortilja čips), guacamole (avokadov umak), tortilje (kukuruzna/pšenična palačinka), buritto (bela tortilja sa mesom, pasuljem i sirom), atole (gusta vruća kaša od kukuruza), chorizo (začinjena svinjska kobasica sa belim lukom i crvenim čilijem), fajita (odrezak ili piletina sa roštilja u tortilji) i na kraju empanada (punjeno voćno testo).
Veoma su popularna i meksička pića, kao na primer meskal i popularna tequilla, koja se proizvodi od agave. Dosta je vrsta piva, a žedni neće ostati ni ljubitelji vina. Ističu se i likeri od kafe, kukuruza i palme, punčevi i voćni fermentisani napici. Sok od agave, sveži voćni sokovi, kakao i kafa dobar su bezalkoholni izbor.

0 komentar

Slične teme