Magazin Life styleIshrana Malezijska kuhinja

Malezijska kuhinja

by Administrator

malezijaZačini su srce svake kuhinje, a Malezija njima obiluje. Klima je ekvatorska na jugu i monsunska na severu. Dve trećine zemlje zauzimaju prašume, a Malezija pogoduje brojnim životinjskim i biljnim vrstama. Zadivljuje oko 200vrsta stabala, 800 različitih orhideja i 200 vrsta palmi, a malezijsko iskustvo zaokružuju tigrovi, leopardi, slonovi, nosorozi, orangutani i brojne vrste ptica.
Kulinarska raznovrsnost Malezije potiče od multietničkog sastava Malezije koju čine Malaji, Indijci, Evroazijati, Kinezi i stanovništvo Bornea.
Od začina se najviše izdvajaju korijandar, kari, kumina, čili, anis, kardamon, muškatni oraščić, đumbir, limunova trava, cimet i mnogi drugi. Kokos i palma su nezamjenjive namirnice malezijske kuhinje. U kuvanju se koriste kokosovo mleko, pavlaka i maslac, a u skoro svim dezertima nezaobilazna je upotreba kokosovog mleka. Palmu su britanski kolonisti uvezli iz zapadne Afrike. malezija1Najviše je u upotrebi palmino ulje, a onda palmin šećer ili gula melaka. Pirinač je sledeća osnovna namirnica malezijske kuhinje. Rezanca, kao ona iz kineske kuhinje su deo i malezijskog kulinarskog identiteta. U Maleziji se jede i raznovrsno meso. Dok recimo Malezijski muslimani izbegavaju svinjetinu, Kinezi je jedu. Piletina je vrlo pristupačna i jeftina, a najfinija je „kampung“ piletina proizvedena tradicionalnim tehnikama u malezijskim seoskim domaćinstvima. Jede se i meso guske i patke. Popularna je i govedina osim kod hinduističke i budističke populacije Malezije. Kozje meso je na ceni, a od njega se prave prelivi i supe.
malezija2Morski plodovi kao što su škampi, račići, puževi, hobotnice, lignje i drugi mekušci veoma su zastupljeni, ali i sveža riba je atrakcija lokalnih restorana i imaju značajni udeo u malezijskoj ishrani. Povrće je zbog stabilne i povoljne klime dostupno tokom cele godine, a isto važi i za voće. U Maleziji ćete moći da uživate u durianu, ličiju, mangu, longanu i rambutanu.
Satay je jedno od najpopularnijih Malezijskih jela, posebno satay piletina sa prelivom od kikirikija i kokosovog mleka. Roti jala su palačinke sa dodatkom maslaca i kurkume. Nasi dagang je jelo od kuvanog pirinča sa dodatkom kokosovog mleka. Ayam goreng je pržena piletina sa kurkumom i karijem. Laksam je sličan zapadnoj testenini, ali pripremljen od smese pšeničnog i pirinčanog brašna na pari.
Bak kut teh je supa od svinjetine sa začinima. Kaya prepečenac ili Roti bakar je kokosov džem na tostu. Tradicionalno se poslužuje uz kafu ili čaj i meko kuvano jaje u soja sosu i to za doručak.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

26.05.2009 13:48
Tatijana

Pre skoro desetak dana smo se vratili iz Malezije i ostali fascinirani bogastvom ukusa koji su nas čekali skoro na svakom koraku. Kako smo bili učesnici na jednom međunarodnom takmičenju u paraglajdingu bili smo veoma često gošćeni svakojakim đakonijama za koje skoro i da nema u našem jeziku opisnog pojma. Međutim svakako najfascinantnije je bilo u jednom malenom mestu ili kampungu (selo) Kanchong Darat na jugu države Selangor. Posle muzičko plesnog spektakla koji oslikava dušu malajskog naroda bili smo ponuđeni poslasticama spremljenim na tradicionalni način. Većina njihovih poslastica je bila umotana u list banane a kada se list razmota pred vama se ukaže kolorit boja koje samo tropi mogu da imaju. Kuhinja Malezije obiluje slatkim jelima ali veoma često se kao začin dodaje i veoma ljuta paprika. Soli nema pa se hrana začinjuje tamari sosom ili soja sosom. Inače soja je jako zastupljena u raznim oblicima i probali smo je kao osvežavajući napitak u obliku soja mleka. Takođe smo posetili i malu porodičnu proizvodnju poslastica Mama Juns u kojoj se sve priprema na tradicionalni način. Kolači se peku u metalnim posudama poklopljeni, koji preko poklopca su prekriveni užarenim komadima ostatka ljuske kokosovog oraha, nešto poput naše crepulje. I još jedna zanimljivost: Malezija obiluje između ostalog i majmunima koji se veoma često obučavaju da se penju uz visoka stabla kokosovih oraha i da beru plodove te potom donose vlasnicima. Zaista jedno veoma predivno i ukusno iskustvo.

Tatijana Janković

Comments are closed.