Magazin Life styleIshrana Kupus na zimskoj trpezi

Kupus na zimskoj trpezi

by Administrator

Glavica kupusaKupus iz turšije, kiseli kupus, slatki kupus, salata od kupusa… Obrni, okreni, zdrav je u svakom obliku. Možda se nećete složiti da je uvek ukusan, ali makar jedan od navedenih načina pripreme morao bi da može da zadovolji vaš ukus. A ako ne, stisnite zube i pohasajte bar jednu porciju. Verujte, imaćete želju za tim kada vam budemo rekli koliko dobrobiti nosi u sebi.

U tanjiru…

Visoke koncentracije hranljivih antioksidanata u kupusu sprečavaju nastanak kardiovaskularnih bolesti, ali i kancera. Glavica kupusa jednako je dobar izvor karotena, polifenola i vitamina E, a magnezijum, kalcijum i kalijum potrudili su se da ga upotpune. Takođe, bogat je lako svarljivim vlaknima koja vas dugo drže sitim, pa je zbog toga odličan saveznik pri mršavljenju.

Ako ga skuvate, pročistiće celulozom vaša creva poput četke, ali ako želite maksimalno da iskoristite njegove sastojke, onda to ne možete postići ako ga kuvate preko pola sata. Zato je preporučljivije jesti ga kao svež tako što ćete napraviti neku salatu kao dodatak ručku ili je jesti kao glavno jelo.

…i na teluKupus salata

Zanimljivo je da ova zdrava hrana može čudesno delovati na vaše telo čak i ako je ne jedete. Još su naše bake koristile list kupusa kako bi iscelile njima ranu nakon pada ili posekotinu. I zaista deluje umirujuće. Ako primetite da modrica koju ste zadobili još pre neki dan i dalje boravi na vašem telu, stavite list kupusa na nju i tako prespavajte. Ujutru je se gotovo nećete ni sećati.

Dobro je iskoristiti ovaj metod i ako imate reumatskih problema. Stavite listove na kritična mesta (kolena, članak), obucite preko čarape ili umotajte taj deo krpom. Ponovite postupak svako drugo veče i vaši bolovi biće znatno ublaženi.

0 komentar

Slične teme