Magazin Life styleIshrana Irska kuhinja

Irska kuhinja

by Administrator

irskaIrska je poznata po svom bogatom doručku sa kobasicama, slaninom, jajima, crno-belom pudingu i prženim krompirićima. Irska hrana poznata je po visokokvalitetnim sirovinama i sastojcima. Irska je prepuna zelenila i mirisne vegetacije u kojoj uživaju ovčja i kravlja stada. Namirnice su sveže sa obližnjih farmi, a obalski pojas pruža najfinije morske plodove kao što su alge, dagnje, i druge školjke, losose, škampe i kozice.
Za doručak možete pojesti i sveže pečen hleb, a irski specijalitet je hleb sa sodom ili sa krompirom. Zbog posebno „tvrdoglavog“ brašna koje se teško diže, u Irskoj se upotrebljava brza i jednostavna priprema hleba sa sodom. Osim sode bikarbone, hleb sadrži brašno i punomasno mleko. Na hleb se mažu vrlo kvalitetan maslac i marmelada. Za doručak možete očekivati i voćne kolače i peciva.irska1
Tipična namirnica i temelj tradicionalne irske kuhinje je krompir. Krompir se jede pečen u kori, kao pire, baren, pečen, pržen, a od njega se prave hleb i kolači. Uz krompir se najčešće jede slanina. Povrće se jede sezonski sa naglaskom na šargarepu, zelje, luk, cveklu i repu.Van sezone jede se kiselo povće kao prilog mesu, a u gradovima, zahvaljujući supermarketima sveže povrće dostupno je cele godine. U idiličnom i zelenom irskom okruženju, pasu krave, koze i ovce koje daju najfinije mleko iz kojeg nastaju lokalni specijaliteti. U proizvodnji se ističu mekani i tvrdi sirevi, oni sa plesnima. Izvrsno je irsko kiselo mleko, a Irci obožavaju i imaju vrlo kvalitetan maslac.
irska2Ulogu mesa nikako ne smemo zanemariti u irskoj prehrani. Irci ponajviše jedu jagnjetinu i govedinu, a za njima nešto kaska kulinarska upotreba svinjetine. Gulaši, krvavice, kobasice, slanina, šunka, meso divljači, i druga mesna jela irski su specijaliteti. Ističu se smele i sofisticirane kombinacije mesa, kao na primer jagnjetina sa viskijem i marmeladom od narandže. Hleb i pekarski proizvodi isto su vrlo važne namirnice. Već smo pominjali nacionalni soda hleb koji postoji uz niz varijacija, sa začinskim travama, bobičastim voćem i tako dalje. Izvrstan je i vrlo hranljiv hleb od krompira. Aromu irskog hleba istaknućete kvalitetnim domaćih irskim maslacem.
Morski plodovi u irskoj kuhinji veoma su zastupljeni. Podjednako se jedu riba, školjke i morske alge, losos, jegulje, dagnje i brojni specijaliteti sa morskim algama.irska3 Alge se najčešće jedu kuvane na kriški toplog tosta. Školjke u irskom loncu najčešće plivaju u viskiju, vinu ili pivu, spremaju se sa jajima, pavlakom i drugim dodacima. Posle obilnog i energetski pojedenog obroka, kao što to i priliči, sledi dezert. Brojni pudinzi, šejkovi sa bobičastim voćem, od čokolade, kave, razni kremovi sa viskijem i likerima, pa pite, torte, kolači sa jabukama ili kiselim mlekom, kolači sa suvim voćem, deo su raznovrsne irske dezertne ponude. Nije čudo što je cijeli svijet prigrlio ugođaj koji nudi irski pub ili pivnica. Pub, koji ne uživa samo kod pivopija kultni status, središte je društvenog života.
U pubu ćete uz brojna druga izvrsna piva popiti i jednog pravog „Irca“ svetske slave, pivo „Ginis“, koje ima preko 260 godina dugu tradiciju. Odmah uz pivo zasluženo mesto zauzima viski. Čaj je vrlo popularno irsko piće koje se konzumira tokom celog dana. Izbor čajeva je veoma širok, a omiljeni su crni čajevi koji se poslužuju uz toplo mleko i šećer.

0 komentar

Slične teme