Magazin Life styleIshrana Heljda – zdravlje na sve strane

Heljda – zdravlje na sve strane

by Administrator

Heljda ili crna pšenica, kako je još zovu, dolazi sa severoistoka Azije i predstavlja izuzetno zdrav dodatak ishrani. Ona jača memoriju, o čemu svedoči i činjenica da je u Rusiji nazivaju hranom studenata. Heljda pomaže malokrvnima, ali i gojaznima da se reše suvišnih kilograma. Zašto onda ne biste iskoristili vrline kojima heljda raspolaže?

Kraljevstvo vitamina

Ova moćna biljka nepresušan je izvor vitamina. U sebi objedunjuje vitamine B1, B2, B3, B5 i B6, ali i vitamin P koji ima bitnu ulogu pri snižavanju krvnog pritiska. Njima se pridružuju i oligoelementi kao što su magnezijum, gvožđe, cink, kalcijum, koji daju energiju kako telu, naročito ako se bavite nekim sportom, tako i umu.

Heljda je bogata rastvorljivim vlaknima koja izazivaju osećaj sitosti, pa se je s toga preporučeno od strane nutricionista onima koji žele da smanje svoje kilažu ili pak sačuvaju postojeću vitku liniju. S druge strane, ta ista vlakna redukuju loš holesterol u krvi. Crna pšenica inače nema mnogo kalorija i želudac je vrlo brzo i lako vari.

Odličan je saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ubrzava cirkulaciju, ali i sprečava nastanak kancera. Važno je pomenuti da antioksidanti iz heljde odolevaju toploti kuvanja, pa se svi sastojci važni za naše telo u njoj zadržavaju.Heljda

Mršavite uz heljdu!

Ono što će obradovati one koji vole da je jedu jeste sledeća vrlina – pomaže pri gubitku kilograma. Kao što smo već pomenuli, ona stvara osećaj sitosti i iako nije previše kalorična, ima veliku hranljvu vrednost. A umesto da pijete kalorična nezdrava energetska pića nakon napornog treninga, uslužite sebe zdravom porcijom heljde iz koje energija naprosto kipi.

0 komentar

Slične teme