Magazin Life styleIshrana Bogatstvo mleka i mlečnih proizvoda

Bogatstvo mleka i mlečnih proizvoda

by Administrator

mlekoimlecni1Mleko, prisutno u životu čoveka još od rođenja, poseduje brojne kvalitete. Bilo da ga pijete ili da konzumirate namirnice pravljene od njega, mleko ostaje nezaobilazni sastojak svake ishrane.
Familija mlečnih proizvoda obuhvata veliki broj namirnica :

  • Mleka (sterilizovana, sirova, UHT, koncentrovana…)
  • Sireve
  • Jogurte i fermentisana mleka
  • Kremove i mlečne deserte

Pavlaka i margarin ne spadaju u mlečne proizvode već u masnoće.
Različiti doprinosi organizmu

  • Mlečni proizvodi sadrže brojne hranljive sastojke, potrebne našem organizmu
  • Korisne proteine, ali u manjim količinama nego što ih ima u mesu
  • Masne kiseline i holesterol u većim ili manjim količinama, u zavisnosti od postotka masti. Mlećni proizvodi sa 0% masti gotovo ne sadrže masne materije
  • Vitamine rastvorljive u vodi, kao što su vitamini B grupe, i vitamini rastvorljivi u mastima, A i D (mlečni proizvodi od poluobranog ili obranog mleka)
  • Minerali i oligo element, u malim količinama
  • Šećeri (glicidi), čiji kvantitet varira prema tehnologiji prerade i proizvodnje 

Bogatstvo kalcijuma
Grupa mlečnih proizvoda je glavni izvor kalcijuma i čini ¾ naših dnevnih potreba za njim. Kalcijum, sadržan u mleku i njegovim derivatima, povezan je sa mnogim drugim hranljivih sastojcima koji, sinergijom, pogoduju njegovoj asimilaciji i upotrebi. Podsetimo da je kalcijum glavni konstituent koštane mase !
Sir, bogatiji od mleka
Svi mlečni proizvodi su na bazi mleka, pa tako imaju isto poreklo i iste sastojke. Sadržaj i sastav ovih namirnica su slični, ali variraju u odnosu na upotrebljen način proizvodenje. Na primer, sirevi (ukiseljeno, a zatim koagulisano mleko) sadrže mnogo masnije supstance, lipide, i u većoj meri zastupljene proteine i kalcijum od mleka i jogurta.
Jogurt: živele bakterije!mlekoimlecni
Jogurti podležu mlečnoj fermentaciji (delovanje bakterija koje, proizvodeći mlečne kiseline, koagulišu mleko) posredstvom dve bakterije: steptococus thermophilus i lactobacillus acidophilus. Da bi nastao jogurt, koagulisano mleko mora da sadrži dve bakterije u količinama koje su propisane. Ovaj napitak može sadržati i druge bakterije, na primer Lactobacilus Casei.
Osim što snabdevamo organizam kalcijumom, proteinima i lipidima, jogurtima unosimo žive bakterije koje utiču na naše zdravlje: naseljavajući debelo crevo, one nas štite od patogenih bakterija i osiguravaju dobar metabolizam i dobro funkcionisanje creva.
Mlečne proizvode bi trebalo konzumirati pri svakom obroku zbog dejstava koja imaju na crevnu floru, ali i zbog kalcijuma koji se mora svakodnevno unositi u određenim količinama.

0 komentar

Slične teme