Nedelja, 20.10.2019

Magazin » Life style » Estetska hirurgija » Da li je botoks eliksir mladosti?

Da li je botoks eliksir mladosti?

Objavi ovaj članak na

16.04.2010 12:01 AM

botoksOtkako je 2002. godine oobreno njegovo korišćenje u kozmetičke svrhe, pre svega u korekciji manjih bora lica, botoks postaje sve traženija nehirurška estetska intervencija ne samo u Velikoj Britaniji i Americi nego i u Evropi.
Najjednostavnije govoreći, botoks “radi” tako što parališe mišiće lica i zaustavlja kontrakcije čiji su rezultati uprvo fine linije koje sa godinama počinju da narušavaju naš mladalački izgled. Pun rezultat ubrizgane injekcije botoksa vidljiv je posle sedam dana, a efekti tretmana traju i do tri meseca. Posle toga ukoliko ponovo poželite “novo” lice, vreme je za novu injekciju. U čak 80 odsto slučajeva botoks je uspešan u borbi protiv bora, a uglavnom mu se podvrgavaju osobe između 35 i 60 godina. Pacijenti su oba pola, skoro ravnomerno. Sama procedura sasvim je jednostavna i obavlja se ambulantno, bez lokalne anestezije, a pacijent oseća minimalan bol. Intervencija traje od 5 do 20 minuta. U Sjedinjenim Državama cena tretmana varira u zavisnosti od ordinacije, lokacije ili potrebe pacijenta, a kreće se od 125 do 500 dolara za jedno ubrizgavanje botoksa.botoks1
U našoj zemlji intervencija botoksom postala je uobičajena i možete je dobiti u skoro svakoj ordinaciiji koja se bavi estetskom hirurgijom, pa čak i u boljim kozmetičkim salonima. Međutim, cena tretmana viša je nego u susednim zemljama i iznosi 400 evra, za tretiranje bora oko očiju i na čelu. Iako je sama procedura kratka i naizgled jednostavna, veoma je važna profesionalnost i stručnost osoblja koje izvodi tretman. Odmah posle tretmana, pacijent je slobodan da nastavi uobičajene aktivnosti, ali se ne preporučuje direktno izlaganje suncu onih delova lica koji su bili tretirani botoksom.
Sve veća dostupnost i društveno prihvaćena upotreba botoksa doprinele su, nažalost, i razvoju patološkog odnosa pacijenata prema toj prečici do mlađeg izgleda. Istraživanja pokazuju da kada jednom počnete da koristite botoks, postoji velika opasnost da razvijete zavisnost. Polovina onih koji su se podvrgli tretmanu navodi da oseća strah i nemoć zbog nemogućnosti da kontroliše proces starenja, dok isti procenat korisnika botoksa navodi da injekcija ne čini samo njihovo lice mlađim, već da ujedno izaziva psihološki osećaj podmlađenosti.
botoks2Budući da još ne postoje medicinskim dokazima potkrepljene studije o dugoročnim efektima botoksa, eksperti upozoravaju da česti tretmani mogu izazvati ozbiljne zdravstvene tegobe. Skoro svaki estetski hirurg čiji je posao procvetao zahvaljujući botoksu, danas će otvoreno priznati da se veliki procenat pacijenata vraća po još jedan tretman koji je apsolutno nepotreban. Često pacijenti iz ordinacija estetskih hirurga prelaze u psihijatrijske ordinacije. Ljudi postaju zavisni od prijatnog uzbuđenja iščekivanja injekcije koja će ih ulepšati. Tu je i pažnja koja im se poklanja, kao i velike nade koje se polažu u život posle botoksa. Posle tretana, pacijenti imaju osećaj oduševljenja, velike promene, zadovoljstva sobom, ali su ta stanja po pravilu kratkoročna. Vrlo brzo, život se vraća u normalu, oko vas se ređaju svakodnevni problemi, teme, priče, i tada se stvara osećaj da se život i naš doživljaj zaista mogu poboljšati novom injekcijom.
Pre nego što se odlučite:
– Proverite stručnost lekara ili ordinacije koju ste izabrali i ispitajte koliko su puta obavili slične tretmane.
– Proučite dobro “pre i posle” fotografije pacijenata koji su se podvrgli tretmanu botoksom.
– Raspitajte se o neželjenim efektima i mogućim komplikacijama.
– Tražte od lekara da vam unapred objasni celu proceduru i proceni koliko će tretmana biti potrebno da biste postigli efekat koji želite.
– Tražite od lekara detaljnu listu sa instrukcijama za ponašanje pre i posle tretmana i tih uputstava se striktno pridržavajte.

Oznake teksta

, ,

Napiši komentar
Arhiva tekstova

October 2019
M T W T F S S
« Sep    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031