Magazin Life styleLekovito bilje Artičoka cvet koji leči

Artičoka cvet koji leči

by Administrator

articokaArtičoke se smatraju pravim delikatesom, a pritom su dijetalne i bogate vitaminima i mineralima. Cvet artičoke se već duže od 2000 godina poslužuje na stolovima kao pravi delikates, zato sa pravom nosi titulu najplemenitijeg povrća. Artičoka potiče sa obala Sredozemlja, a prvi su je uzgajali još stari Egipćani, potom Grci i Rimljani. Od svog antičkog originala ni današnje vrste se nisu mnogo udaljile, jedino što su uzgajene i vrste bez karakterističnih bodlji.
Cvet se nalazi na vrhu zelene stabljike sa lišcem, ali listovi i koren se nikada nisu koristili za jelo.
Artičoka ima malu energetski vrednost (od 40 do 50 kalorija) i skoro zanemarljive količine masnoće i belancevina, ali je zato veoma bogata mineralima (mangan, kalijum, fosfor, kalcijum, natrijum, sumpor i magnezijum), i vitaminima (provitamin A, vitamini grupe B i C). To je biljka visine do dva metra, a njena cvetna glavica naraste 8 do 15 centimetara. Artičoke se ne jedu sirove, već ih je potrebno skuvati u posoljenoj vodi oko 30 minuta. Kuvane su kada se listići lako odvajaju od ploda.
Jede se mesnati deo spoljnih listova, mekano srce sa mladim listićima, kao i dno artičoke (donji deo cvetne glavice).
Lekovita svojstva artičoke:
– Reguliše holesterol u krvi, podstiče sagorevanje masnoća, poboljšava varenje i rasterećuje jetru, zaduženu za pročišćavanje krvi.
– Podstiče rad bubrega, suzbija crevne infekcije i smanjuje količinu uree u krvi. Korisna je i dijabetičarima jer je siromašna šećerima.
Važna napomena je da je ipak moraju izbegavati dojilje jer nepovoljno utiče na lučenje mleka, kao i osobe sa osetljivim želucem i oštecenjima jetre ili bubrega.
Kako je izabrati?
Treba voditi računa o tome da se spoljni listići lako otkidaju, da peteljka ima prirodnu sivo-zelenu boju i da nije prekrivena mrljama.

2 komentara

Slične teme

2 komentara

29.08.2013 10:45
veradebelababa

Pre par godina sam donela kesicu semena iz spanije. Tamo sam jela articoku i regulisala masnocu u krvi i pritisak. Verovala sam da bi bilo lepo imati je u svojoj basti. Mada sam citala da kod nas ne uspeva ja sam je posadila i verovali ili ne vec trecu godinu radjaju …super plodovi . Ostavila sam puno glavica da sazru i odvojila seme. Od semena sam proizvela rasad i pokusala da nekim ljudima objasnim sta je to i kako se gaji i cemu sluzi. Danas imam oko 7 hiljda zrnaca i zelela bih kada bi neko ko ima uslove mogao da bavi proizvodnjom. .Iskreno verujem da bi to bila dobra prilika da se ovo povrce na velika vrata donese kod nas kao i da bi se moglo lepo zaraditi. Ja sam recepte uzela kod stari spanjolki i verujte sada je skoro svake nedelje bar jednom na mom meniju. vredelo je probati, Pozdrav svima koji zele nesto novo da probaju.

26.04.2014 21:10
Mira

Postovana,zelela bih da posejem articoku i potrebno mi je nekoliko zrna ako mogu da kupim ili dobijem od vas.Pozdrav sa Zlatbora

Comments are closed.