Magazin LepotaTelo Kreme za sunčanje – kako i koliko štite?

Kreme za sunčanje – kako i koliko štite?

by Administrator

kreme za suncanjeKreme za sunčanje neophodne su kako biste sačuvali svoju kožu u nameri da dobijete bronzani ten. One su vam na plaži potrebnije više od bilo kog drugog rekvizita, jer će vam koža u suprotnom izgoreti na suncu, a time svakako nećete postići ništa korisno. E, sad, kad dođu ovakvi vreli dan, svi se uvek pitamo da li je bolje da koristimo kreme za sunčanje ili pak ulja i losione. Šta vašoj koži najviše prija i koji zaštitini faktor vam je potreban? Šta sve treba da znamo o ovim preparatima i kako oni deluju? 

I kreme za sunčanje i ulja pružaju zaštitu od UV zraka zahvaljujući svojim sastojcima koji ih odbijaju sprečavajući ih da uđu u dublje slojeve kože i prilikom toga je oštete, a samim tim i ubrzaju starenje.

Verovatno ste kupujući ove preparate na svakom od njuih pročitali ili PFA ili SPF, međutim nikada vam nije bilo jasno o čemu je reč. Bilo da su u pitanju ulja ili kreme za sunčanje, postoje dve vrste zaštitna faktora. Naime, PFA (Protection Factor UVA) jeste factor koji kožu štiti od UVA zraka. UVA veoma utiču na starenje kože, te ona pod njihovim delovanjem dobija sve umorniji izgled, a bora na vašem licu nikada nije bilo toliko. Međutim, to je još i zanemarljivo ako se uzme u obzir da daje ogroman doprinos nastanku malignih oboljenja kože među kojima je i kancer. Drugi zaštitni faktor je SPF (Sun Protection Factor) koji brani kožu od zločestih UVB zraka koji je nemilosrdno napadaju ako ga ne nanesete. U tom slučaju na prejakom suncu koža gori i tako vrlo lako možete zadobiti opekotine koje će vas mučiti danima. 

Kako izabrati faktor?

Na veliku žalost, u poslednje vreme mladi pre odlaska na more posećuju soalrijum, naročito oni svelte puti. No, doktori to oštro osuđuju i smatraju da je apoteka mnogo bolje rešenje. Ako ste svetli, potrebno je da se snabdete za početak visokim faktorom kako biste postepeno dobili lepu boju, a da ne oštetite svoju kožu. Dakle, minimum je SPF 30, nikako manje od toga, a ne bi bilo loše da započnete ni sa nešto višim. Kada ste već dovoljno vremena proveli na suncu i dobili malo boje, vreme je da pređete na SPF 20, ali nikako nemojte više ići ispod toga.

Ulje i kreme za sunčanje podjednako dobro štite. Međutim, ulja se ne savetuju osobama koje imaju izuzetno masnu kožu, dok se onima koji nemaju sa tim problema a žele da pocrne preporučuju jer privlače boju. Kreme za sunčanje nekada su uglavnom ostavljale bele tragove i tako iritirale korisnike, ali danas je to manje-više prošlost.

Pravilno nanošenje ulja i kremeulje za suncanje za sunčanje

Veoma je važno naneti preparat ravnomerno na sve delove tela pri čemu nikako ne smete zaboraviti na lice koje je najvažnije. Ako ne ulazite u vodu, naneseti iznova preparat svaki put kada osetite da ga je koža upila. A ako kao većina obožavate vodu, onda ne zaboravite da se namažete posle svakog kupanja čak i ako na bočici piše da je krema vodootporna.

Tako je lako imati preplanuo, a ipak zdrav i blistav ten.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

19.06.2012 16:04
slavisa

šta znači faktor 30,20,15,50 itd. koliko kreme deluju (minuta,sati???) šta ako u vodu ulazim na 30minuta a šta ako sam u vodi 3 sata? molim vas malo konkretnija obaveštenja,hvala

Ostavite komentar