Magazin LepotaLice Kako šminka utiče na kvalitet života

Kako šminka utiče na kvalitet života

by Administrator

kozne-bolestiKoža je daleko više od jednostavnog plašta koji pokriva naše telo; ona je ono što zapazimo pri prvom pogledu na drugu osobu, te zato ne čudi činjenica da neke istaknutije nepravilnosti na licu ili telu utiču na moral, a u onim ekstremnijim slučajevima i pretvaraju život u pravi košmar. Dovoljno je da vam iskoči samo jedna bubuljica, pa da samo o tome razmišljate i nervirate se što ni jednim isprobanim sredstvom ne možete da je zakamuflirate. Onda zamislite kako je živeti sa mnogo vidljivijim kožnim problemima kao što su vitiligo, rozacea, angioma…

Iako većina kožnih problema ne utiče značajno na celokupno zdravlje čoveka i nije smrtonosna po njega, oni međutim imaju veoma veliki uticaj na psihološko stanje. Tako su mnoge studije pokazale da nepravilnosti na koži ne utiču loše samo na samopouzdanje, već ih prate i društvena izolovanost, osećaji nezadovoljstva koji mogu prerasti čak i u depresiju. Da ovakvi problemi mogu biti veoma ozbiljni pokazuje i činjenica da se stanje pacijenta može porediti sa stanjem onih koji boluju od dijabetesa ili kancera.

Iako dermatoloske ordinacije nude efikasne tretmane za rešavanje kožnih problema, dobijeni rezultati nisu uvek i oni koje je pacijent želeo da postigne. Osim toga, nekada je za to potrebno imati i poprilično dubok džep. Zato je jedna studija ocenila uticaj svima dostupne korektivne šminke na kvalitet života. Naime, tromesečnom ispitivanju su podvrgnute 73 žene starosti od 18 do 45 godina koje pate od vitiliga, hiperpigmentacije kože, angioma… Kako bi izmerili efikasnost šminke na kvalitet života, pomenute žene popunjavale su upitnik prvog, 15-og i 30-og dana nakon početka korišćenja šminke, a zatim i 3 meseca kasnije. Pitanja u upitniku ticala su se uticaja simptoma bolesti na svakodnevne aktivnosti, hobije, odnose sa ljudima… Rezultati dobijeni nakon druge nedelje pokazali su značajno poboljšanje svih analiziranih parametara. Tako se došlo do zaključka da bolest manje zaokuplja pacijenta, samim tim je manje zabrinut i ima više vremena i volje da se bavi drugim stvarima, što takođe pozitivno utiče i na njegovo samopouzdanje.

Ne dozvolite da vam nedostaci na koži kvare život. Korišćenje korektivne šminka može biti vrlo dobar način da zaboravite na probleme te vrste, da povratite samopouzdanje, da izađete među ljude, družite se i slobodno zavodite.

0 komentar

Slične teme

Ostavite komentar