Magazin LepotaKosa i nokti Opadanje kose – zašto do njega dolazi?

Opadanje kose – zašto do njega dolazi?

by Administrator

Opadanje koseOpadanje kose tokom njenog pranja, češljanja do sada je bilo sasvim normalna stvar. Međutim, ovaj problem polako je počeo da se otima kontroli. Opadanje kose svakako da nije prijatna pojava ni muškarcima, ali ženama zna da pravi veliki problem. One će izgubiti na svojoj ženstvenosti ako počnu da “furaju nulericu”, izgubiće samopouzdanje. Opadanje kose mogu izazvati raznorazni faktori, počev od genetike, pa sve do svakodnevnih grubih tretmana kojimaKovrdžava kosa podvrgavate nevinu, već lepu kosu.

Kada ženama opada kosa, najčešći uzročnici jesu hormonski poremećaji, stres, razne bolesti. Kada primetite da imate ovaj problem, nikako ga ne prepuštaje slučaju. Morate što pre otkriti uzrok, ne samo radi spasenja prelepe guste kose kojom ste do sada plenili, već prvenstveno kako biste bili sigurni da li se ili ne nešto neželjeno odvija u organizmu uopšte, kako biste što pre otkrili ne daj Bože neku bolest ako postoji, pa je se samim tim i rešili.

Kada se budete obratili svom lekaru, on će vas verovatno uputiti u laboratoriju, kod dermatologa ili gde već on smatra da je to potrebno. Iako ne osećate nikakav bol, i iako vam je strašno dosadno, naporno i sada vam se čini nekako beskorisni da posećujete svakog specijalistu ponaosob, nemojte da odustanete. Jer, kako naš narod kaže, bolje sprečiti, nego lečiti.

Nega koseNi kriva ni dužna, kosa opada jer je tužna

Razni tretmani kojima podrgavate prečesto svoju lepu kosu imaju za rezultat njeno opadanje. Hemijski preparati poput izbeljivača, farbi, trajno ispravljanje ili kovrdžanje, svakodnevno feniranje, peglanje, činiće vašu kosu sve slabijom dok na kraju ne počne intenzivno da opada. Pritom, ako frizer kod kojeg odlazite nije dovoljno stručan i ako nepravilno koristi hemikalije pri radu, može se dogoditi da vam trajno ošteti folikule vlasi.

Žene, naročito tokom leta kada su napolju nesnosne vrućine, često vezuju kosu gumicom ili je kače šnalom. Trudite seCrna kosa da, kada je god to moguće, izbegavate ovo, jer vam kosa na taj način puca, a posle izvesnog vremena, s obzirom da gubi na kvalitetu, i opada.

Ćelava sam na tatu

Opadanje kose ne mora da bude rezultat do sada navedenog. Vrlo često dešava se da muškarci, ali i žene naslede ćelavost, a razlog su hormoni. Do opadanja kose dolazi kada se hormon testosteron transformiše u dihidrotestosteron koji deluje nepovoljno po kosu.

Pih, ti hormoni!

Ako ste primetili da vam kosa opada u menopauzi, opet su razloz hormoni. U ovom periodu dolazi do njihovog opadanja, pa samim tim i do proređivanja kose na određenim područjima glave.

U trudnoći, ali i kada se porodite, takođe može doći do znatnog opadanja kose ponovo zbog disbalansa hormona. No, ne znači uvek da će vam opadati u toku trudnoće, već se može dogoditi da do toga dođe čak i nekoliko meseci posle porođaja. Ali, bez brige, ovo će se Uspavana lepoticavrlo brzo regulisati.

I? Šta ću sad?

Kao što smo već rekli, bitno je da se, čim primetite da vam opada kosa, obratite lekaru, kako bi ustanovio šta je uzrok. U skladu sa vrstom problema posavetovaće vas kako i da ga rešite. Neki od načina koji mogu da dođu su losioni protiv opadanja kose, ali i određeni lekovi, dok se u ekstremnim slučajevima radi presađivanje kose.

1 komentar

Slične teme

1 komentar

24.12.2012 21:11
zorana mirkovic

jer je taj razlog hvala puno

Ostavite komentar