Magazin Life styleZdravlje SUV VAZDUH: Zašto je opasan i kako da održavate njegovu vlažnost?

SUV VAZDUH: Zašto je opasan i kako da održavate njegovu vlažnost?

by Administrator

Kada je vazduh suv, takođe se suše i grlo, nos i oči. Međutim, suvo grlo dovodi do kašlja koji dodatno razdražuje grlo, nos biva zapušen i samim tim se otežano diše, a suve oči peckaju i stvaraju osećaj izmaglice. Kada je vazduh izrazito suv i kada vam iziritira grlo, kašalj vas može probuditi iz sna i poremetiti dalje spavanje. A to, naravno, na kraju utiče na kvalitet čitavog narednog dana.

Peckanje u grlu, osu, očima

Ako ste se ikad probudili zapušenog nosa i to vam je pokvarilo početak dana iako niste prehlađeni, znajte da je zbog suvog vazduha. Da, osećaj jeste ružan i zbog toga uvek treba da vodite računa da u prostoriji u kojoj boravite, bilo da radite, odmarate ili spavate, vazduh ne bude suv.

Dok radite za kompjuterom ili čitate knjigu, važno je da vam oči budu dovoljno vlažne kako ne bi došlo do iritacija. Ako se iziritiraju, počeće da vas svrbe, videćete kao kroz maglu, a to će svaki put malo po malo uticati na vaš vid. Zbog toga je takođe važno voditi računa o vlažnosti vazduha.

Pored toga što suvoća stvara nelagodan osećaj i svrab/golicanje, ono što je opasnije jeste što suvoća vazduha može dovesti do bržeg razvoja bakterija i virusa, te se tako zaista pre možete razboleti.

Suva koža

Suv vazduh takođe može negativno uticati i na vašu kožu. Kada je suv, vazduh je isušuje i stvara nelagodan osećaj zatezanja, peckanja, svraba, a ako vam je koža osetljiva neretko se i peruta. To niti je prijatan osećaj, niti lepo izgleda. Imajte na umu da koža koja nema dovoljno vlažnosti takođe brže i stari, na njoj bore bivaju pre vidljivije.

A kako se koža suši, i usne bivaju osetljivije, te samim tim brže pucaju. A ako nemaju dovoljno vlažnosti, oko njih se stvaraju male sitne borice koje dovode do toga da vam se na licu znakovi starenja ranije vide. Rešenje svakako jesu i redovna hidratacija kremicama, ali i obezbeđivanje dovoljne vlažnosti vazduha.

Kako ovlažiti vazduh?

Najčešće se koriste posudice sa vodom koje se stavljaju na radijatore/peći. Međutim, prelazni periodi nisu vreme kada rade radijatori niti je svaki radijator pogodan da na njemu nešto stoji. Zbog toga, ove posude nemaju mnogo smisla u prelaznim periodima.

Ono što takođe može uticati na vlažnost vazduha jeste širenje veša unutra. Međutim, i to neretko može biti nezgodno ako je prostor u kome boravite mali ili je blizu njega kuhinja u kojoj spremate jela. Sigurno ne želite da sveže opran veš poprimi miris kuvanja. A u spavaćoj sobi nije preporučljivo širiti veš neposredno pre spavanja.

Najpraktičnije rešenje pored, naravno, redovnog provetravanja, jeste ovlaživač vazduha. On je praktičan iz više razloga:

1) svejedno je koja je temperaura, može da radi efikasno kad god je potrebno, jer radi na struju
2) vlaži vazduh brže i efikasnije nego gore pomenute metode
3) osvežava vazduh, jer imate mogućnost da u njega sipate eterično ulje
4) u njega možete da sipate bilo koje eterično ulje koje vam prija i da pročišćavate sinuse udišući ga, da osvežavate i mirišete prostoriju

Pored toga što su efikasni, ovlaživači vazduha jako lepo izgledaju. Vrlo su dekorativni gde god da odlučite da ih držite, bilo u spavaćoj, dnevnoj, dečijoj sobi ili pak na poslu. Jedna od preporuka jeste OVAJ ovlaživač koji pored toga što radi kao difuzer i svetli, pa je jako lepo imati ga u uveče u prostoriji (može da se poruči i na broj 064/646-88-32).

Brinite o svom zdravlju i redovno provetravajte prostorije. Potrudite se da vam vazduh uvek bude odgovarajuće vlažnosti kako ne biste podržali razvoj virusa, bakterija i kako biste samim tim izbegli da se loše osećate.

0 komentar

Slične teme