Magazin Life styleZdravlje 4 najbolja načina da privolite mališane da jedu i to ZDRAVU hranu

4 najbolja načina da privolite mališane da jedu i to ZDRAVU hranu

by Administrator

Veliki broj roditelja muči muku sa malim probiračima koji odbijaju da jedu, tako da ako vam je za utehu – niste u tome usamljeni. No, isto tako smo svesni da ovo i nije baš preterano utešna činjenica, a naročito vam neće pasti na pamet kada sledeći put budete hranili svog mezimca ili mezimicu i kada kategorično bude odbijao/la to što ste spremili. Ima li uopšte načina nagovoriti ih da treba da jedu?

Onima koji nemaju ovakav problem sa decom je vrlo lako za reći onu staru svima poznatu „znaš kako će jesti kad bude gladan“, ali roditelju čije dete nije jelo čitavog dana i koje ne dobija na kilaži ova situacija nije ni malo zabavna niti nešto što može (a ni ne treba) da ignoriše. Postoje brojni načini da dete privolite da za početak malo bolje i raznovrsnije jede i navešćemo neke od njih, ali imajte na umu da je proces postepen, da morate imati strpljenja i da ne možete očekivati da počne da jede kao „mećava“ već za 2 dana.

Uvedite rutinu

Deca OBOŽAVAJU rutinu, verovali vi to ili ne! Oni vole da znaju kad šta mogu da očekuju, pa zato gledajte da njihovi obroci budu uvek u isto vreme i da ih svaki dan imaju isti broj (najidealnije je, naravno, 3 obroka i 2 užine). Nemojte, ako nisu doručkovali kako treba, da ih nutkate hranom sve vreme do ručka u želji da makar nešto „pregrizu“. Do užine/ručka im neće biti ništa, mogu samo dobro da se izmore fizičkom aktivnošću i da ogladne. Zato se strpite do tada.

STOP bilo kakvoj hrani

Nikako nemojte da se vodite onim „neka jede i ovu glupost iako znam da i nije najzdravija, samo neka jede“. Jer to uglavnom podrazumeva grickalice i gomilu slatkiša. Dete će onda naučiti da će dobiti tu njemu momentalno lepšu hranu samo ako bude malo upornije u odbijanju pravog obroka.

Ne „nalivajte“ ga tečnošću

Nemojte davati detetu da pije i suviše vode i sokova pre obroka. To će ga potpuno zatvoriti, ispuniti mu želudac, i neće imati potrebu da jede hranu koju ste za njega pripremili. I obratite pažnju: ako vam se dete žali da je mnogo žedno a nije jelo, možda je ustvari u pitanju glad, možda ima potrebu da ispuni stomačić hranom a da toga nije ni svesno.

Ritual pre obroka

Deca koja ne vole da jedu se uglavnom unervoze i pre samog obroka, a roditelji zbog prethodnih iskustava takođe počinju da se nerviraju i u sebi već predviđaju muke. Međutim, trebalo bi da se potrudite da napravite pravu malu zabavu pre jela, da obrok bude nešto čemu će se radovati možda u početku samo zbog te „igre“, a vremenom i zbog ukusnih zalogajčića.
Zašto ne biste i njih uključili u pripremu hrane? Njima će to biti prezabavno i plus što zaista nešto mogu i naučiti. Oni će se već osećati kao pravi mali kuvari ako su makar prisutni dok pripremate obrok i makar vam nešto i dodaju, a kamoli ako ih dodatno uključite.

Ono što će im se zasigurno jako dopasti jeste ukrašavanje hrane. Možete im pokazati raznorazne trikove za dekorisanje, ali ih pustiti i da ispolje svoju kreativnost. Postoji i pregršt alata za dekoraciju zahvaljujući kojima će deca dekorisati hranu tako da se osećaju kao pravi mali umetnici, što će ih dodatno motivisati i za ukrašavanje i za konzumiranje hrane. Zanimljiva je, na primer, kašičica za dekoraciju gde postoje šabloni sa već gotovim oblicima, a iako nije namenjena prvenstveno deci, toliko je laka za korišćenje da je i oni mogu koristiti.

Vaši klinci će biti impresionirani raznoraznim ukrasima na jelu i poželeće da ih jedu samo zbog njih (mnoge mame kažu da im deca gledajući u šare nisu ni obraćala pažnju na to šta ustvari jedu; inače, imate je OVDE (na sajtu je i broj telefona 011/74-55-303)). Sami će moći da prave šare na svojim zalogajčićima i to upravo na onim zdravim obrocima koje im budete servirali. Magičnom kašičicom možete da ukrasite bilo koji obrok, i sladak i slan.

A ukrašavanje je neverovatno JEDNOSTAVNO: ubacite šablon koji želite, sipate na njega npr. kakao, stavite kašičicu iznad obroka koji želite da ukrasite, pritisnete dugmence. Kašičica se pritiskom na njega zatrese i ostavi na hrani oblik koji ste izabrali.

Pored ove kašičice (inače OVDE imate da je kupite jako povoljno (može i telefonom da se poruči 011/74-55-303) postoje i raznorazni drugi načini da sa svojim klincima ukrašavate obroke. Videćete kako će se zabavljati i kako će ih ovi mali rituali privoleti da jedu.

0 komentar

Slične teme