Magazin ZabavaZanimljivosti Otkud nam Zubić vila i koja je njena uloga

Otkud nam Zubić vila i koja je njena uloga

by Administrator

Gubitak mlečnih zubića je izuzetno osetljiv, a često i traumatičan period za svako dete. Deca u tom uzrastu, tvrde psiholozi, ne vole nikakve promene, a naročito ne one koje koje uključuju bol i krv, pa još i u ustima!

Zubić vila i priča o njoj postoje upravo da bi deci olakšala ove zastrašujuće i bolne trenutke. Vila je tu kao uteha i nada ali i izazov! Dete zna da ukoliko se što pre izbori sa izazovom sledi nagrada, i to veoma posebna, neobična, zaslužena i na svaki način izuzetna. Nešto slično poklonu od Deda Mraza, a koji, razume se, takođe mora biti zaslužen.

Kada je u pitanju, u prethodnom pasusu povučena paralela između Zubić Vile i Deda Mraza, istina je da je reč o potpuno istom efektu i doživljaju ali roditelji uglavnom nisu skloni da ovu tvrdnju prihvate kao tačnu, a razlog je taj što roditelji uglavnom nemaju lično iskustvo sa Zubić vilom, što, nije slučaj i sa Deda Mrazom pa im je zbog toga Dedica miliji, draži i originalniji.

Istina, Zubić vila i legenda o njoj je novijeg datuma. Kod nas je aktuelna svega dvadesetak godina dok najmlađi roditelji dece kojima sada ispadaju zubići imaju minimum trideset godina. Eventualno, po koji roditelj se seća da mu je mlečne zubiće odnosio miš 🙂

Ako se iko uopšte seća miša (tradicija poreklom iz Francuske koja kod nas nikada nije sasvim zaživela), zasigurno će priznati da je priča o Zubić Vili lepša, originalnija i, najzad, opšteprihvaćena u celom svetu – baš kao i Deda Mraz.

Šta radi Zubić vila

Zubić vila, u zamenu za ispali zubić detetu ostavlja novčić koji se čuva i na taj način decu uči štednji ili parice kojima će dete sebi kupiti poklončić po svom izboru. Suština je priča o novcu, a koja je prilika da deca, uz pomoć roditelja, steknu prva znanja o novcu, njegovoj vrednosti, štednji i finansijskoj pismenosti uopšte.

Problematika „novčića“ prisutna je ne samo kod nas u Srbiji već u celom svetu. Naime, i najkrupnija kovanica (dinarska, eurska, dolarska…) je nedovoljna za kupovinu poklona, a nema ni neku drugu dimenziju, npr. Numizmatičku, da bi se čuvala kao uspomena. Kupovina zlatnika ili srebrnjaka je skupa investicija (isto kao i u slučaju novčića za Božićnu česnicu), a vrlo slabog efekta jer deca u tom uzrastu teško shvataju vrednost dragocenih metala, odnosno, nikad ne možete da izazovete količinu oduševljenja koja je srazmerna količini uloženog. Novac, onaj papirni, koji biste deci ostavili ispod jastuka je, svakako, ideja od koje bi se zgrozila svaka mama (ili bilo ko drugi). Novac je prljav u bukvalnom smislu te reči.

Šta je onda rešenje

Neko dovitljiv se potrudio da osmisli „paket aranžman“ koji sasvim „zatvara“ priču o Zubić vili i čini je dodatno magičnom i uverljivijom. I kod nas, u Srbiji, postoji servis www.zubicvila.com na kome možete da naručite sasvim originalno (personalizovano) pismo od Zubić vile u kome će biti i pravi vilinski novčić (kovanica sa vilinim likom). Dodatna pogodnost ovog „paket-aranžmana“ je i njegova dostupnost u smislu što stiže jako brzo, ne košta mnogo i lako ga je naručiti.

I na kraju, slobodno se zapitajte da li je ovaj tekst, u stvari, reklama, skriveni PR samo članak o Zubić vili!?
Mi ćemo Vam svakako reći da je ovo potonje te kada je tema „Zubić vila“, nije prilično prećutati da ona ima svoj servis ili bar predstavništvo istog i u Srbiji 🙂

0 komentar

Slične teme