Magazin Life styleZdravlje 7 stvari koje bi trebalo izbegavati ako imate artritis

7 stvari koje bi trebalo izbegavati ako imate artritis

by Administrator

Ako su vam ruke umorne i bole vas, trnci ne prestaju i ne možete normalno da funkcionišete, razmislite da li svojom ishranom pogoršavate artritis koji imate. Od neke vrste artritisa boluje preko 100 miliona ljudi. Evo kako da sami sebi pomognete i počnete da izbegavate ovih 7 namirnica koje vam možda samo pogoršavaju simptome.

1. Zasićene masti

Zasićene masti nalaze se u maslacu, siru i crvenom mesu. One su odgovorne za pokretanje upale u masnom tkivu. Ova upala je naročito opasna za vaše srce, a značajno pogoršava simptome artritisa.

2. Omega 6 masne kiseline

Omega 6 masne kiseline, za razliku od omega 3 masnih kiselina koje drže upalu pod kontrolom, mogu pokrenuti vaše telo da proizvodi hemikalije koje doprinose upali. Ove kiseline nalaze se u suncokretovom i kukuruznom ulju kao i proizvodima koji sadrže ta ulja. Zato je važno da ove vrste ulja zamenite lanenim uljem, kao i orasima i maslinama

3. Alkohol

Naučnici su ustanovili da je mala doza alkohola dobra za određene vrste artritisa, kakav je reumatoidni artritis, što je otprilike 5 do 10 grama alkohola, što je oko pola čaše piva dnevno, ali ako već imate artritis alkohol je loš u kombinaciji sa lekovima za artritis.

4. Prerađena hrana

Ova vrsta hrane sadrži puno sastojaka koji će pogoršati upalu. Trans –masti najviše ima u hlebu-pecivu, čipsevima, grickalicama, prženoj hrani koja se sprema u mikrotalasnoj kao što su kokice i drugo.

5. So

So je važna za funkcionisanje ljudskog organizma, ali mi često prekomerno koristimo so u ishrani što dovodi do povećanja krvnog pritiska, srčanog udara i bolesti bubrega. Previše soli takođe dovodi do gubitka kalcijuma što je prvi okidač za osteoporozu. So pojačava bolove u kolenima i rukama, pogoršava bolest i do nekoliko puta.

6. Šećer

Šećer u vašem telu proizvodi citokine, koji izazivaju upalu, pošto ih ima u skoro svim namirnicama, potrebno je maksimalno ograničiti njegov unos. Takođe i veštački zaslađivači nisu dobra zamena jer su povezani za pojavom kancera i upala, ali su svakako bolji izbor od prostih šećera.

7. Rafinisano brašno

Tu spada belo brašno i pirinač koje treba izbegavati što je više moguće zbog povećanog nivoa glukoze u krvi, što dovodi do ubrzavanja upalnih procesa. Zato je važno da ih zamenite žitaricama od celog zrna koja će učiniti mnogo više za vaše zdravlje i učiniti da se simptomi značajno smanje.

Iako je artritis hronična bolest on se može kontrolisati na više načina a najjednostavniji način je promena ishrane. Videćete koliko je pravilna ishrana zdrava i bolja za kvalitet vašeg života generalno.

0 komentar

Slične teme