Magazin Life styleZdravlje Za zdrave kosti – koristite ovih 5 biljaka i ublažite bol u zglobovima

Za zdrave kosti – koristite ovih 5 biljaka i ublažite bol u zglobovima

by Administrator

Bol u zglobovima može biti posledica bolesti ili povrede. Koji god da je razlog bolova u zglobovima, oni su jako neugodni i sprečavaju vas da normalno funkcionišete. Lekovi na recept mogu vam donekle smaniti tegobe ali oni često imaju kontraidikacije koje izazivaju neki drugi problem, pa ukoliko nemate strašne bolove najpre prvo krenite sa manje invanzivnim i prirodnim lekovima.

Ovih 5 biljaka su lako dostupne, sprečavaju otok i bol u zglobovima i tako umanjuju vaše muke. Iskoristite moć prirode i izlečite se na najzdraviji način.

1. Aloe Vera

Verovatno već negde u ormarićima imate Aloe Veru u vidu masti ili kreme. Pored ublažavanja otoka, ona je odlična i za zaceljivanje rana i ogrebotina. U sebi sadrži više od 75% aktivnih sastojaka koji doprinose smanjenju otoka kao što je aloin i emodin koji ublažavaju bolove. U apoteci se raspitajte koja mast od Alae Vere je najbolja i čiji sastojci nisu uništeni tokom procesa prerade. Takođe možete probati i sa kapsulama Aloe ili sokom od Aloe Vere ako vam to više pomaže.

2. Eukaliptus

Eukaliptus je obavezni sastojak svih krema protiv artritisa, krema protiv bolova u zglobovima. Ima jak miris mentola, a veruje se da i samo udisanje mentola ima snažno protivupalno dejstvo.Tanini koji se nalaze u listovima biljaka eukaliptusa smanjuju bol, otoke i bolove.

3. Đumbir

Smatra se da đumbir poboljšava cirkulaciju koja se povezuje sa smanjenjem zapaljenskih proces u organizmu. Snižava holesterol, smanjuje šećer u krvi, štiti od srčanih bolesti. Aktivni sastojak đumbira zove se gingerol koji ublažava upalne procese, a rana istraživanja pokazala su da se đumbir veoma dobro pokazao u lečenju artritisa. On se može koristiti svež, u prahu ili suv.Takođe i ulje od đumbira je podjednako ukusno i zdravo.

4. Zeleni čaj

Kod nas je poznat kao veoma zdrav napitak. Zeleni čaj ima snažna anti-upalna dejstva, poboljšava rad mozga i sagorevanje masti. Mnogi koji pate od reumatodnog artritisa koriste ovu lekovitu biljku. Uglavnom se pije kao čaj, ali može se koristiti i kao začin u jelima i mešati sa drugim sastojcima radi poboljšanja ukusa, kao npr. sa đumbirom ili limunom.

5. Kurkuma

Narandžasti začin koji se koristi u jelima ali i kao lekoviti sastojak. Aktivni sastojak kurkumin ima snažno anti-upalno dejstvo. Ima veliki potencijal da uspori reumatoidni artritis. Najefikasniji je kad se koristi kao začin u jelima, jer tada mu je dejstvo najjače, ali možete ga koristiti i u obliku kapsule.

0 komentar

Slične teme