Magazin ZabavaZanimljivosti Latte Art – umetnost crtanja na kafi

Latte Art – umetnost crtanja na kafi

by Administrator

Latte Art datira još iz osamdesetih godina prošlog veka, danas iskusni baristi se takmiče ko će podići ovu umetnost na još viši nivo. Osmišljavanje novih i komplikovanijih crteđa postala je opsesija dugogdišnjih barista, a poseban talenat imaju oni koji uspeju da spoje talenat za crtanje sa pravljenjem i poznavanjem prave kafe i njenih sastojaka.

Ova disciplina razvila se u posebnu umetnost oslikavanja, a kod nje je važno da je ona trenutna, tj. Da je najbolje servirati kafu odmah nakon njenog ocrtavanja.

Da bi slika bila postojana i da ne bi nestala u peni, sastojci moraju biti tačno određene temperature. Ako volite kafu sa mlekom sigurno ste bar jednom imali prilike da uživate u kafi specijalno pripremljenoj za vas, sa specijalnim crtežom. Na žalost ona traje samo par trenutaka a ostaje zauvek zabeležena na nekoj fotografiji.

Da biste postigli kvalitetan crtež na kafi, neophodno je da svi sastojci kafe budu kvalitetni. Prava doza espressa koja je dobro ekstrahovana, sveža kafa kao i dobar aparat za kafu. Takođe mleko koje se koristi nije obično mleko koje se samo sipa u kafu, već je ono pripremljeno na poseban način da bi se njegova tekstura zadržala na kafi.

Da bi mleko bilo postojano neophodno je pripremiti ga na poseban način. Iskusni baristi koriste paru i brzo zagrevaju mleko, ali neophodno je da mleko pre zagrevanja, bude dobro ohlađeno u frižideru ,kada je mleko gotovo barista ga odmah sipa na kafu posebnim pokretima kako bi se ono održalo na površini.

Tehnika sipanja mleka kao i iscrtavanje crteža jesu i ključ uspešnog latte art-a. Ako niste toliko vični iscrtavanju kafe, uvek možete koristiti već gotove šablone sa različitim oblicima, poput jelkica, srca i sl.Možete ih kombinovati sa drugim praškastim namirnicima, kao što je kakao, cimet, plazma i sl. Da biste ukrasili vau kafu ili jelo i nekome ulepšali dan.

0 komentar

Slične teme