Magazin NaukaPsihologija 5 lekcija o novcu koje bi trebalo da naučite svoje dete pre nego što napuni 10 godina

5 lekcija o novcu koje bi trebalo da naučite svoje dete pre nego što napuni 10 godina

by Administrator

Deca čak i pre treće godine kreću da postavljaju pitanja o stvarima koje se dešavaju oko njih. Jedna od njih je i novac koji deca počinju da povezuju sa ostalim stvarima koje se nalaze u prodavnicama, na bankomatu i sličnim mestima. Deca do 5 godine nemaju baš jasnu sliku o tome odakle novac dolazi, već vide da ga mama i tata samo izvade iz novčanika ili jednostavno podignu u banci kada im je potreban.

Zato je važno da vašu decu naučite da je novac vredan ali ne i najvredniji i da bi trebalo pažljivo da se ophode prema njemu. Ovih 10 lekcija možete da sprovodite već od 5 godine, jer je to godina kada oni počinju da razumeju da novac ne pada sa neba.

1. Novac ne raste na drveću

Objasnite deci da novac nije neograničen resurs, i da bi dobili novac svako jutro idete na posao. Kad vas dete pita zasto opet idete na posao, objasnite mu da morate jer će tako dobiti novu igračku, a ukoliko ne odete neće. Dete će krenuti da povezuje stvari i da shvarta da je potrebno da nešto uradi kako bi došao do novca.

2. Dajte im nešto novca da raspolažu sa njim i pustite da ih potroše kako žele

Ako deci date neku količinu novca i kažete mu da ga potroši kako želi, a ono odmah ode i kupi najnoviju igračku i ostane bez rezerve, to je odlična lekcija jer će shvatiti da sledeći put neće imati da kupi novi album sa sličicama. Kad dete uoči posledice trošenja novca počeće da razmišlja o tome koliko ima i koliko mu je ostalo i tako će naučiti da ga raspodeli.

3. Za vredne stvari vredi čekati

Naučite dete da mora da čeka da bi dobilo ono što želi, to će ga naučiti da ceni vreme, trud i novac koji će dobiti za određeni broj dana. Dobra vežba je pravljenje pice sa svim sastojcima koje dete voli, kad dete bude shvatilo da mora da čeka da se testo razvije, a sastojci pripreme i poređaju, kao i da sve to mora da se ispeče, biće srećnije kada posle nekog vremena bude uživao u hrani. Zatim sledeći put dajte detetu instant picu i pitatjte ga koja mu se više dopala. Verujemo da će mnogo naučiti iz tog primera.

4. Štednja je super

Kada vaša ćerka želi novu lutku a nema dovoljno novca pustite je da sakupi novac za nju.
Možete joj dati neke sitne zadatke da obavi i za to joj platiti, ali važno je da to razvučete bar na mesec dana. Kada osetite da je dovoljno zaradilo, odvedite je u prodavnicu i dajte joj da sma plati lutku na kasi. Verujemo da nikada to neče zaboraviti.

5. Neka napravi listu želja

Lista želja uglavnom se odnosi na igračke koje vaše dete želi da dobije. Neka napravi rang listu sa igračkama koje najviše želi do igračaka koje su joj manje važne, to će ih naterati da razmisle šta je stvarno važno a šta ne.

0 komentar

Slične teme