Magazin Life styleZdravlje ANTIOKSIDANSI – lista namirnica koje čiste štetne materije iz organizma

ANTIOKSIDANSI – lista namirnica koje čiste štetne materije iz organizma

by Administrator

Hrana može biti i lek ali i otrov. Većina bolesti koje se pojave u nekom trenutku našeg života su uglavnom alarm za nepravilnu ishranu. Nepravilna ishrana, pored stresa i nedovoljnog spavanja, je uzrok br.1 većine bolesti savremenog društva. Od nas zavisi da li će hrana raditi za nas ili protiv nas. Ako se osećate iscrpljeno, umorno i bezvoljno možda ste puni otrova koji se nalaze u vašem telu i koje ste sami uneli u vaš organizam. Oni vas blokiraju, guše i ne daju vam da normalno živite. Male promene mogu učiniti mnogo za vaše zdravlje i energiju.  Postoje određene namirnice koje su lekovite, čine mnogo za naš organizam, a nisu skupe.

One spadaju u grupu antioksidansa. Antioksidansi imaju ulogu da unište i izbace slobodne radikale iz organizma. Zdrave ćelije koriste kiseonik i stvaraju slobode radikale, koji uništavaju zdrave ćelije. Zbog toga je važno da imamo čistače tih slobodnih radikala- antioksidanse. Slobodni radikali su i jedan od glavnih uzroka starenja kože, što značajno narušava naš izgled. Zato je važno da redovno koristimo namirnice koje su prirodni antioksidansi, a često i puno jeftinije od lekova koji nam slede ukoliko ne nađemo način da iz tela izbacimo sve otrove. Antioksidansi osim što izbacuju slobodne radikale, popravljaju oštećenja na ćelijama koje su nastale dejstvom slobodnih radikala.

Evo koje su to namirnice:

1. Bobičasto voće: maline, kupine,jagode a naročito borovnica značajno utiče na srčane bolesnike, i sprečava određene vrste raka. Bobičasto voće je zdravo u svakom obliku, zato možete jesti sveže, sušeno ili zamrznuto.

2. Crna čokolada: Obožavaju je ljudi sa niskim pritiskom, jer povećava energiju i koncentraciju. Važno je da ona bude bez mleka, ona čisti creva i izbacuje otrove iz organizma. Dovoljno je samo 30g da očistite otrove i poboljšate raspoloženje.

3. Šljive: Bilo da su one suve ili sveže, šljive su najbolji lek za nadutost, loš rad creva i taloženje toksina u telu.

4. Zeleni čaj: Dejstvo zelenog časa je već dobro poznato, njegovo blagotvorno dejstvo poznato je već vekovima. Sadrži visoku koncentraciju kofeina, pa će vas razbuditi bolje nego kafa,a istovremeno će vam pomoći da se rešite celulita a naravno i svih otrova u telu.

5. Nar: Utiče na smanjivanje šećerne bolesti, takođe namirnica sa ogromnim brojem antioksidansa, reguliše rad creva, preporučuje se srčanim bolesnicima.

6. Orašasti plodovi: Lešnici, orasi, pistaći odlični su antioksidansi. Od svih orašastih plodova najveći izbacivač otrova je upravo orah.

7. Mahunarke: Pasulj, grašak, boranija, najčešće se spremaju u srpskoj kuhinji, tako da su vam zdrave namirnice dostupne u puno različitih oblika.

0 komentar

Slične teme