Magazin Life styleZdravlje MIKROBILJE – manja veličina, veća koncentracija vitamina

MIKROBILJE – manja veličina, veća koncentracija vitamina

by Administrator

Proizvodnja i konzumacija mikrobilja kod nas je još u začetku. Na našim prostorima malobrojni entuzijasti rešili su da promene navike u ishrani naših sugrađana. Po njihovim rečima mikrobilje je još uvek rezervisano za pripremu vrhunskih specijaliteta u elitnim restoranima.

Za one koji ne znaju mikrobilje su one male biljčice i cvetići koji su posuti po tanjiru nekog francuskog specijaliteta čije ime ne umete da izgovorite. Međutim ono što većina ne zna da mikrobilje ne služi samo za dekoraciju već sadrži nekoliko puta veću količinu vitamina u samo jednom malom izdanku.

Mikrobilje koje je spremno za upotrebu je tek nešto veće od klice a manje od bebi povrća. Iako je male veličine u njemu se nalazi velika koncentracija vitamina, koji su u svom izvornom obliku i ne razlažu se na ostale delove biljaka kao što su koren, listovi i drugi delovi, koje dobijamo kao produkt kad uzgajamo povrće na koje smo navikli; poput rotkvica, rukole, zelene salate. Mikrobilju je dovoljno samo dve nedelje da izraste, zato je ono veoma isplativo. Mikrobilje za prodaju se uzgaja u posebnim uslovima, tako da upotreba hemikalija nije dozvoljena. Često se koristi hidroponik sistem navodnjavanja, gde biljke ne dolaze u kontakt sa zemljom već se koren hrani isključivo vodom.

Naravno ako ne planirate da se bavite profesionalnim uzgojem, mikrobilje možete gajiti i na svojoj terasi. Jedina mana je što vam je potrebno organsko seme, koje nije tretirano hemikalijama. Ono se kod nas teško nabavlja, ali ako se potrudite možete ih potražiti u zemljama regiona.

Najčešće sorte koje se uzgajaju jesu rukola, rotkvica, zelena salata, bosiljak i drugo, kao i dekorativno cveće koje iskusni kuvari koriste za dekoraciju i pojačavanje ukusa.  Ukus mikrobilja je mnogo intezivniji, lepo izgleda i za sada ne postoji zdraviji način uzgoja povrća i začina. Ipak, profesionalni uzgoj mikrobilja je težak i naporan put. Potrebno je puno znanja, veštine i malo talenta i naravno potrebno je da obezbedite dovoljan broj potrošača, odnosno klijenata koji bi od vas nabavljali mikrobilje.

Mikrobilje je super način da se hranite zdravo ako baš i nista ljubitelj povrća. Dovoljno je samo par listića dnevno da zadovoljite odgovarajući dnevni unos vitamina i minerala. Ne morate da jedete puno, a opet se hranite na najzdraviji način.

Možda je vreme da razmislite o tome da se zdravo hranite. Dovoljno vam je samo malo prostora na vašoj terasi, jedna tegla, organsko seme, jedna mrežica i folija, konstantna temperatura od 20 stepeni i malo osećaja za biljke. U plitku posudu stavite supstrat i zasadite seme da bude gusto. Posudu prekrijte folijom i sačekajte da nikne prvi listić, isecite makazama i možete da uživate u zaista zdravom obroku. Prijatno!

0 komentar

Slične teme